Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Risiko for forgiftning: Spis dem ikke

Vær varsom med at smage på frø fra bøgetræer, da det kan forårsage akutte forgiftninger hos mennesker.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Mange har gået en efterårstur i bøgeskoven og måske samlet bøgetræets piggede skaller op, taget det trekantede frø (bog) ud, fjernet frøskallen og spist kernen indeni.

Det lyder umiddelbart ikke farligt, men nu viser en risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet, at det ikke er risikofrit at spise frøen.

Hvis du spiser så få som 10, kan det nemlig forårsage akutte forgiftninger hos mennesker.

Symptomer på forgiftning

Hvilket giftstof eller giftstoffer, der forårsager forgiftningerne, er ikke kendt. Den første beskrivelse af forgiftning med bog stammer fra 1795.

I Holland blev flere hundrede mennesker akut syge i 1942 efter at have spist så lidt som 10-20 rå eller varmebehandlede bog.

Sådan ser bogen ud med frøskallen på. Foto: Karsten Schnack/Biofoto/Ritzau Scanpix

I bedste fald var symptomerne opkastning og diarré, mens nogle mennesker i værste fald besvimede eller blev bevidstløse. De fleste var friske igen efter et døgn.

I Danmark advarer Giftlinjen om, at forgiftninger kan forekomme efter indtag af større mænger bog, men giftigheden varierer meget.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at eftersom indtag af blot 10 bog i uheldigste tilfælde kan give forgiftningssymptomer, bør man hverken spise større mængder bog eller bruge dem i madlavningen.

Kilde: food.dtu.dk

Først publiceret: torsdag 22. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.