Vigtigere end sex: Sådan skruer I op for intimiteten
Intimitet bliver vurderet som vigtigere end sex af de fleste danskere. Få gode råd til at skrue op for det intime derhjemme.
Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022
Nus i nakken. Flettede fingre. Eller et langt og helt tæt knus, der får skuldrene og pulsen til at sænke sig.
Selv hvis interessen for sex af den ene eller anden grund er dalet, så kan små kærtegn og fysiske tilkendegivelser være et fuldt ud gyldigt og givende kærlighedssprog.
Intimitet rangerer højt
Faktisk bliver intimitet rangeret meget højt af danskere på tværs af alder og køn i Projekt Sexus, som er en omfattende undersøgelse af danskernes seksualitet og sundhed fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.
Den gyldne ligning til at starte samtalen
Ønsker du mere intimitet derhjemme, er det en god idé at tage bladet fra munden. Ifølge sexolog Maj Wismann er en gylden ligning til god kommunikation som følger:
* Italesæt din egne følelser.
* Beskriv problematikken objektivt og venligt.
* Kom med et ønske, eller fortæl venligt, hvad du godt kunne tænke dig.
Kilde: klinisk sexolog og parterapeut Maj Wismann.
“Projekt Sexus viser faktisk, at intimitet vurderes som vigtigere end klassisk genital sex hos de fleste danskere,” siger læge Christian Graugaard, som er professor på Sexologisk Forskningscenter og en af fagpersonerne bag Projekt Sexus.
“Omkring ni ud af ti fortæller, at forskellige former for intimitet – fra at kysse til at holde i hånd eller ligge i ske – er vigtigt for dem. Så intimitet kan bestemt være et værdifuldt sanseligt eller ligefrem erotisk udtryk,” siger han.
Projekt Sexus viser, at interessen for genital sex daler med alderen. Vigtigheden af intimitet er derimod høj i alle aldersklasser og blandt både kvinder og mænd.
Biologiske impulser daler
Når sexlysten falder, skyldes det blandt andet, at de biologiske impulser daler, siger klinisk sexolog Maj Wismann. Men lysten kan sagtens vækkes.
“Den impulsive, spontane lyst viser sig måske ikke lige så meget som for ti år siden. Men det betyder ikke, at vi ikke selv kan sætte rammerne for en dejlig erotisk eller intim aften,” siger hun og fortsætter:
“Når man kommer lidt op i alderen – og der taler vi altså bare 40 plus – er det “use it or lose it”, når det kommer til erotik. Forestil dig, at det er en muskel: Vi kan bruge den eller lade være. Og hvis erotikken skal have en plads, er vi nødt til aktivt at give den en plads.”
Hun oplever dog, at der er et stort tabu omkring planlægning af erotik og intimitet.
“Det gjorde vi jo faktisk, dengang vi var nyforelskede. Der så vi ikke hinanden hele tiden, men planlagde at gå ud. Og man gjorde sig klar, barberede sig og havde et ønske om at kysse og have sex. – Så man kan sagtens tage sagen i egen hånd. Det kan også være at spørge: “Kunne du tænke dig at ligge her og kysse med mig?”, siger Maj Wismann.
Sanse sin partner
Hun råder også til, at du giver dig god tid til at sanse din partner i det daglige.
“Giv et ekstra dybt kram, og snus gerne deres duft ind. Giv nærhed og opmærksomhed. Man kan fodre sig selv lidt med noget omkring partneren,” siger hun.
Har I fået svært ved at få det intime og erotiske til at spille en rolle, kan det også sagtens genoplives.
Det er projekt Sexus
Projekt Sexus er en omfattende undersøgelse, hvor danskernes seksualitet og sundhed er blevet kortlagt. Den viser, at andelen, som vurderer intimitet som vigtigt, meget vigtigt eller særdeles vigtigt, er højere end andelen, som gør det samme for sex.
Læs mere om projekt Sexus HER
“Nogle gange taler jeg med par, hvor begge parter savner intimitet, og det bare har været stillet på hylden i en periode, mens livet kom rullende som en damptromle.
Så anbefaler jeg at starte med at lære at være nøgne med hinanden igen. Det kan være at massere hinanden for at få gang i den fysiske kontakt,” siger Maj Wismann.
I kan også læse erotiske noveller for hinanden eller lytte til dem sammen. Eller I kan se en film med et erotisk strejf, foreslår hun.
“Det handler om at stille hjernen ind på at åbne for den kategori,” siger hun.
Hvordan er dit sexliv?
.
Først publiceret: mandag 26. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:54