Vind bogen: Oktober 1943

Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 slog tyskerne til mod de danske jøder. Det var begyndelsen på en dramatisk måned, der er blevet skelsættende i den nationale danske fortælling og i udlandets forståelse af Danmark under den tyske besættelse.

Senest opdateret: mandag 17. oktober 2022

I ’Oktober 1943’ fortæller Simon Kratholm Ankjærgaard den unikke historie om de danske jøders flugt: en historie om menneskelig ondskab, menneskelig hjælpsomhed, menneskers valg og menneskers skæbner – et dramatisk og mytisk øjeblik i den danske historie.

Det lykkedes 7000 jøder at flygte i sikkerhed i Sverige, men 500 jøder slap ikke væk og endte i Theresienstadt. Aktionen mod jøderne i Danmark er unik i europæisk sammenhæng, dels fordi så forholdsvis mange jøder reddede livet, dels på grund af måden aktionen blev organiseret på. Mange danske statsborgere risikerede livet, men jødernes egen handlekraft og initiativ må vi ikke glemme, og netop dette aspekt er væsentligt i denne beretning.

Som journalist og historiker har Simon Kratholm Ankjærgaard fundet en fortælleform, der forener de to baggrunde; en dramadokumentarisk måde at formidle historie på, der går tæt på mennesker og begivenheder, som sættes ind i den større historiske sammenhæng både nationalt og internationalt.

Bogens forfatter har fundet nye kilder, der får en stemme, og hvis historier bliver foldet ud, men bogen står også på skuldrene af kendte kilder og allerede udgivne værker.

Bogen er rigt illustreret med fotos fra arkiverne.

Om forfatteren

Simon Kratholm Ankjærgaard er journalist og historiker og forfatter til flere bøger, blandt andet ’Genforeningen 1920’ og ’Augustoprøret 1943’. Han er desuden med til at udgive den populære historie-podcast ’Vild historie’ i samarbejde med Tommy Heisz.

Vind bogen

Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof 30. september 2022. Vejledende pris er 400 kroner.

Lindhardt og Ringhof har  sammen med Faglige Seniorer udloddet 3 eksemplarer af bogen.

Vindere er Niels Chr. Birkemose, Bogense, Yvonne Munch, Rønne og Knud Andersen,  Møldrup. 

Først publiceret: tirsdag 4. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 17. oktober 2022 kl. 09:33