Sygeplejersken Valborg Hjorths erindringer fra 1. verdenskrig er samlet i en unik udgivelse.

Vind bogen: Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten

Sygeplejersken Valborg Hjorth var taget ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Det blev til en odysse fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig.

Senest opdateret: onsdag 14. december 2022

“… vi stod paa operationsstuen dag og nat, og der var næppe tid til at sove eller spise. Gangen var til stadighed fyldt med saarede på baarerne, stønnende, raabende paa vand og morfin. Portørerne havde travlt med at bære amputerede lemmer bort. Hvor er dog krig oprørende forfærdelig.”

Sådan skrev sygeplejersken Valborg Hjorth hjem til sin familie i Rønne fra Vestfronten i Belgien i 1915. Hun var taget ud i verden for at opleve noget og blive en bedre sygeplejerske. Men det blev langt mere end en praktikperiode. Det blev til en odysse fra slagmark til slagmark og rundt i hele Europa i de tumultariske år omkring 1. Verdenskrig.

Få nyhedsbrev med konkurrencer

Vær med i de mange konkurrencer hos Faglige Seniorer og vind bøger, biografbilletter, lækre brunch for 2 og meget mere.

Se konkurrencerne i Faglige Seniorers nyhedsbrev hver onsdag morgen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet HER - det er gratis.

Det gav et usædvanligt indblik i krigens rædsler, men også i Europas historie for en kvinde på den tid.

Valborg Hjorth beskrev sine oplevelser på felthospitalerne og i krigslejrene detaljeret og uden omsvøb:

”Efter at have kvitteret fire bækkener fulde af orm begyndte han at blive menneske igen og således indgå operation. På sygehuset havde de aldrig kunnet tænke sig, at et menneske kunne gå omkring og indeholde sådan en ormegård – og efter et par dages forløb kom han spadserende tilbage til lejren – syngende af fuld hals…”

Rigt illustreret

For første gang foreligger Valborg Hjorths manuskript nu i sin fulde version. Kulturhistoriker og museumsinspektør på Bornholms Museum, Jakob Seerup, har samlet og suppleret manuskriptet med forklarende afsnit til bogen. En bog, som er rigt illustreret med Valborgs egne billeder fra Tyrkiet, Belgien, Rusland og Estland.

Kulturhistoriker og museumsinspektør på Bornholms Museum Jakob Seerup har skrevet indledning og forklarende afsnit til bogen, som ellers er Valborgs egen tekst. Bogen er rigt illustreret med Valborgs egne billeder fra Tyrkiet, Belgien, Rusland og Estland.

Valborg Hjorth er udgivet af Bornholms Museum/Hakon Holm Publishing og forhandles i kommission af Syddansk Universitetsforlag.

Vind bogen

“Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten” koster 275 kroner og kan købes HER

Sammen med Bornholms Museum/Hakon Holm Publishing har Faglige Seniorer udloddet 3 bøger.

Vindere er Bente Wojtaszewski, Roskilde, Ove Lynderup, Aulum og Birte Jensen, Aakirkeby.

Først publiceret: mandag 5. december 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. december 2022 kl. 09:09

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.