Kronisk stress over længere tid er noget, du for alt i verden skal undgå.

Gode venner og mindre stress: Sådan får du et godt immunsystem

Hvad er opskriften på et sundt liv? Undgå stress, hav et godt socialt liv, og så er den bedste motion den, du får gjort, fortæller anerkendt sundhedsforsker.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Du har nok hørt alle rådene til et langt liv før: spis varieret, undgå rygning, drik ikke for meget alkohol, og sørg for at få motion hver dag.

Men der er også andre ting, du kan gøre, for at styrke dit helbred.

Det fortæller Bente Klarlund Pedersen, der er en af de internationalt førende forskere i immunsystemet. Hun er kendt for bestsellerne “Gå-bogen” og “Yngre med årene” samt sin faste klumme i Politiken.

Hendes nyeste bog “Dit helbreds bedste ven – immunsystemet” udkommer 17. januar.

“Et godt immunsystem er ikke bare noget, du kan løbe og spise dig til. Du skal undgå at tænke negativt og i stedet vende blikket udad. Og så skal du have fokus på sociale relationer,” siger hun.

Gode venner er noget af det vigtigste for et sundt og langt liv.

“Det er jo egentlig mærkeligt, for man skulle tro, at når du er sammen med mange mennesker, vil du blive udsat for flere vira. Men det at have venner er stressdæmpende,” siger hun.

Undgå kronisk stress

Kronisk stress over længere tid er noget, du for alt i verden skal undgå.

“Hvis vi går evolutionært tilbage til den tid, da vi var ude på savannen, var risikoen, at vi kunne blive overfaldet af en løve. Det var en ret akut stresstilstand, der blev fremprovokeret af adrenalin,” siger Bente Klarlund Pedersen.

Men de udfordringer, vi har i dag, er ikke overstået i løbet af nogle minutter eller timer.

“Det tager dage, uger og måneder, hvis du har problemer på arbejdet eller finansielle problemer. Så slår stressresponsen over i kortisolstress, og det er rigtig dårligt for vores krop, fordi det hæmmer immunsystemet og giver øget risiko for infektioner,” fortæller sundhedsforskeren.

Her går de mentale og fysiske kostråd hånd i hånd.

“Hvis du ikke er stresset, har du overskud til at tage dig af de klassiske faktorer som motion. Hvis du har et godt socialt liv, har du også nogen at gå en tur med og spise godt sammen med. Og så er der også nogen, der opdager det, hvis du er i sorg eller i en bekymringsspiral,” uddyber Bente Klarlund Pedersen.

Dødsfald skyldes ubalance

Noget af det vigtigste, du kan gøre for dit immunsystem, er desuden at undgå at være stillesiddende i for lang tid.

“Den bedste motion er den, du får gjort. Hvis det for eksempel er styrketræning, du godt kan lide, så er det det, du skal lave. Du kan også opnå meget ved bare at gå. Det vigtigste er, at du undgår inaktivitet,” siger hun.

Ifølge Bente Klarlund Pedersen viser forskning, at hvert andet dødsfald involverer, at immunsystemet ikke er i balance.

“Et dårligt immunsystem kommer af en dårlig livsstil. Hvis du ikke bevæger dig, er svært overvægtig, ryger eller har svær stress, så har du højere risiko for infektioner og at have svært ved at komme af med dem igen.”

Og balance er netop, hvad der er vigtigt for et godt immunsystem. Ellers kan du risikere, at det enten reagerer for kraftigt eller for svagt på infektioner.

“På den måde er immunsystemet både vores bedste ven og vores værste fjende. Du er nødt til at leve sundt for at leve længe,” siger hun.

Hvad er dit råd?

Hvad gør du for at undgå stress? Giv dine råd videre til andre på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 13. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.