DTU's undersøgelse viser, at plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da de har meget forskellige næringsstofsammensætninger.

Myten om plantedrikke aflivet

En ny undersøgelse fra DTU viser, at plantedrikke ikke er et alternativ til mælk.

Senest opdateret: onsdag 18. januar 2023

Drikker du havredrik, sojadrik, risdrik eller mandeldrik, er du langt fra den eneste.

Salget af de såkaldte plantedrikke er i årene 2014 til 2019 firdoblet fra 72 til 277 millioner kroner, og årsagen kan bl.a. være, at folk tror, det er sundere end mælk.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en ny rapport for Fødevarestyrelsen, hvor forskerne har analyseret plantedrikke på det danske marked, som er baseret på havre, soja, ris eller mandel.

Her er man kommet frem til, at plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger.

Det gælder blandt andet aminosyrer, sukkerarter, vitaminer og mineraler.

Kan ikke erstatte mælk

Generelt er indhold af vitaminer lavere i plantedrikke end i mælk, men med E-vitamin som en undtagelse.

Plantedrikkene har generelt også et lavere mineralindhold sammenlignet med mælk, når det handler om mineralerne calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod.

Undtagelsen er dog sojadrik, som har et indhold af magnesium og zink på samme niveau, samtidig med et højere indhold af jern, kobber og mangan end mælk.

Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at indtaget af risdrik begrænses hos voksne på grund af indholdet af uorganisk arsen, som er kræftfremkaldende. Risdrik frarådes for børn.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet 

Først publiceret: onsdag 18. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 18. januar 2023 kl. 13:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.