Bør loven ikke ændres, så seniorer får folkepension fra den dag, de når folkepensionsalderen, spørger Jan West-Hansen.

Jan skriver til Folketinget: Seniorer snydes for folkepension

Udbetaling af folkepension begynder først op til 31 dage efter, at en person er fyldt 67 år, og det er diskriminerende, mener østjysk senior – især når udbetaling stopper allerede dagen efter, en folkepensionist er død

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Folkepension udbetales tidligst fra den 1. i måneden, efter en person er fyldt 67 år. Det vil sige, at seniorer, som for eksempel fylder 67 den 1. marts i år, først kan få folkepension fra 1. april. Den forsinkelse er diskriminerende.

Det mener 67-årige Jan West-Hansen fra Viby ved Aarhus. Han har skrevet til Folketinget for at pege på skævheden.

10 om udbetaling af pension – og efterlevelsespension

1 Der er stadig danskere, som får forudbetalt deres folkepension. Det er personer, som blev folkepensionister før 1. februar 1999. Dengang var folkepensionsalderen 67 år, så de forudbetalte folkepensionister er i dag i alderen fra starten af 90’erne og opefter.

2 Ved nytår i år var der lidt over 35.000 danskere på 91 år og derover.

3 Siden 1. februar 1999 har folkepensionen været bagudbetalt, og det er den dermed for de allerfleste modtagere.

4 ATP og flere pensionsselskaber udbetaler ydelser forud.

5 I 2004 blev folkepensionsalderen sat ned til 65 år.

6 Fra 2019 er den øget trinvist til i dag 67 år

7 I 2030 øges folkepensionsalderen til 68 år for personer født 1. januar 1963 – 31. december 1966

8  I 2035 får den yderligere et nøk opad til 69 år for personer født 1. januar 1967 eller senere.

9 Hvis du er pensionist, kan du få din ægtefælles eller samlevers folkepension udbetalt i tre måneder, efter han eller hun er død. Det kaldes efterlevelsespension.

10 For at få efterlevelsespension skal I enten have været samlevende eller gift.

Kilder: www.borger.dk m.fl.

 

Jan West-Hansen synes, at folkepensionen skulle kunne udbetales fra den dag, en person fylder 67. Det ville være det mest retfærdige, mener han.

Læs Jan West-Hansens brev til Folketinget HER

Ingen dobbelt udbetaling

Udbetalingen af folkepension stopper almindeligvis dagen efter, en folkepensionist dør. Den fortsætter ikke måneden ud.

”Det står i skrigende kontrast til, at udbetalingen først begynder måneden efter, en person har nået folkepensionsalderen,” kritiserer Jan West-Hansen.

Han fyldte 67 i oktober i fjor, og kontaktede i første omgang Udbetaling Danmark med sin undren over den forsinkede start på udbetaling. Han fik at vide, at reglen skal forhindre dobbelt udbetaling af for eksempel løn eller efterløn for samme måned som folkepension.

”Men jeg fik hverken løn, efterløn eller andet i oktober i fjor. Hvorfor skulle jeg så vente med folkepension til november,” spørger Jan West-Hansen.

Forklaringen

Chefkonsulent Kristina Lang bekræfter, at starttidspunktet for udbetaling hænger sammen med at undgå dobbeltbetaling. Hun arbejder i ledelsessekretariatet i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

”De fleste borgere har et forsørgelsesgrundlag op til pensionsalderen, og den er oftest bagudbetalt, for eksempel løn eller efterløn. Eksempelvis vil en efterlønsmodtager få udbetalt efterløn for hele den måned, hvor hun eller han når folkepensionsalderen,” forklarer Kristina Lang.

Reglen om start pr. den 1. i måneden, efter folkepensionsalderen er nået, har eksisteret i mange år – fra en ny lov om social pension, der kom i 1984.

Kristina Lang tilføjer, at retten til folkepension bortfalder ved en persons død, fordi der ikke længere er et forsørgelsesbehov. Derfor stopper ydelsen dagen efter dødsfaldet.

Nyt brev til ministeriet

Jan West-Hansen har endnu ikke hørt fra Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Derfor har han nu også skrevet til Beskæftigelsesministeriet.

”Jeg studsede over de modstridende regler, fordi min mor på 93 år døde i samme måned, som jeg fyldte 67 år. Hun havde fået forudbetalt sin folkepension, og derfor skulle vi tilbagebetale penge for de resterende dage af måneden efter hendes død. Men jeg kunne først få folkepension fra måneden efter.”

Først publiceret: tirsdag 21. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.