"De ændringer, vi taler om, vil udelukkende ske i fremtiden," lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen på et samråd.

Minister: Afskaffelse af seniorpension vil kun ramme nye ansøgere

Det er kun fremtidige ansøgere, der bliver ramt, hvis regeringen afskaffer den nuværende seniorpension. Det fastslår beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Det kommer ikke til at gå ud over de danskere, der i dag er på seniorpension, at regeringen vil afskaffe den nuværende ordning.

Det slog beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fast på et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

“Der er ingen, der modtager ydelser på seniorpension i dag, som vi lægger op til skal gå ned i ydelser. De ændringer, vi taler om, vil udelukkende ske i fremtiden,” lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, der havde indkaldt til samrådet.

“Jeg havde nu heller ikke regnet med, at nye regler ville gælde med tilbagevirkende kraft. Men jeg er da glad for den tilkendegivelse,” lød det fra Karsten Hønge.

Beskæftigelsesministeren var kaldt i samråd for at orientere om regeringens planer om justeringer af seniorpension, tidlig pension og seniorjobordningen.

Skal blive til Arne Plus

Ændringerne i Seniorpension er ikke vedtaget, og forligspartierne bag ordningen vil senere blive indkalt til drøftelser med regeringen.

I følge regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark” er det planen fremadrettet at afskaffe seniorjobordningen og sammenlægge seniorpension
og retten til tidlig pension til én ny ordning med to indgange: En rettighedsbaseret model og en visitationsmodel.

Ordningen er blevet lanceret som Arne Plus, hvor man kan modtage tidlig pension op til tre år før folkepensionsalderen med et månedligt ydelsesniveau på cirka 15.000 kroner.

I dag kan personer opnå Seniorpension seks år før folkepensionsalderen. Der er en månedlig ydelse på op til 19.700 kroner før skat for enlige og 16.700 kroner for gifte og samlevende.

Der var cirka 19.400 fuldtidspersoner med seniorpension i 2022, mens der var 7.200 modtog tidlig pension – den såkaldte Arne Pension.

Skaber usikkerhed

Karsten Hønge mener, at regeringens planer om afskaffe seniorpension i sin nuværende form skaber usikkerhed hos mange nedslidte lønmodtagere, der ser ordningen som en helle og mulighed for at trække sig før folkepensionen.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Den holdning deles af Faglige Seniorer, der er Danmarks næststørste ældreorganisation.

”Jeg forstår godt, at rigtigt mange lønmodtagere er blevet utrygge over regeringens planer om at afskaffe seniorpension til fordel for en udvidet Arne-pension, siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer.

I følge mediet A4 Beskæftigelse viser en aktindsigt, at der i januar var registreret 1.719 ansøgninger til seniorpension, hvilket er knap 40 procent højere sammenlignet med gennemsnittet per måned i de første 11 måneder i 2022.

Kun seks procent kommer fra job

En analyse af dem, der kommer ind på seniorpension, viser et stort behov for at redde ordningen. Det er nemlig kun seks procent, der var i normal beskæftigelse tre måneder før, de trak sig tilbage.

De resterende kom primært fra sygedagpenge, fleksjob, ledighedsydelse eller ressourceforløb.

”Det viser jo, at der er tale om en gruppe mennesker, der er for nedslidte til at passe et arbejde. At tvinge dem til at knokle tre år mere er ikke bare umenneskeligt, det er fuldstændig urealistisk,”  siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Hvad mener du?

Regeringen vil afskaffe seniorpension i ordningens nuværende form – men lover, at det ikke går ud over de danskere, der allerede er med i ordningen. Er det så i orden, at den nuværende seniorpension afskaffes?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: onsdag 22. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.