Det er muligt at gå på seniorpension op til seks år før folkepensionsalderen. Det er en helle, som næsten 21.000 dansker indtil nu har benyttet sig af.

Faglige Seniorer: Seniorpension er en helle for syge og nedslidte

SVM-regeringens planer om at afskaffe seniorpension skuffer Faglige Seniorer: "Det er en helle for syge og nedslidte".

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Skuffende.

Sådan lyder det fra Faglige Seniorer om regeringens planer om at afskaffe seniorpension til fordel for det, der i regeringsgrundlaget betegnes som “Arne Plus”.

”Jeg forstår godt, at rigtigt mange lønmodtagere er blevet utrygge over regeringens planer om at afskaffe Seniorpension til fordel for en udvidet Arne-pension, siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der er fagbevægelsens ældreorganisation.

Forligspartier kan stoppe forslaget

Hvis regeringsgrundlaget bliver til virkelighed, vil seniorpensionen blive markant forringet. Men det kan blandt andre Dansk Folkeparti og Konservative sætte en stopper for.

Seniorpensionsordningen er vedtaget i et forlig i 2019 mellem Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale.

“Fordi der findes et forlig, så skal den nye regering forhandle med forligspartierne. Forligspartierne kan blokere for ændringerne, i hvert fald frem til næste valg,” siger Flemming Juul Christiansen, Lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet til Fagbladet 3F.

Den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er kaldt i samråd af SF's Karsten Hønge. Her skal ministeren forklare, hvordan Arne Plus kan kan erstatte seniorpension.

“Det er et skuffende udspil. Selv om der ikke er lagt op til ændringer her og nu, så er seniorpension blevet en helle for de seniorer, som er for syge eller slidte til at arbejde og som ikke har udsigt til nogensinde at vende tilbage til arbejdsmarkedet,” siger Mette Kindberg.

Fra seks til tre år

Personer, der har en nedsat arbejdsevne på grund af helbreddet, kan i dag med seniorpension trække sig tilbage op til seks år før pensionsaldere.

Der er en månedlig ydelse på op til 19.700 kroner før skat for enlige og 16.700 kroner for gifte og samlevende.

SVM-regeringen vil i stedet indføre en såkaldt “Arne Plus”-ordning, hvor der kun er ret at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen. Samtidig vil den månedlige ydelse være på kun 15.000 kroner.

Mette Kindberg tvivler på, at en fjernelse af seniorpension vil medvirke til at udvide arbejdsstyrken.

“Næsten alle på seniorpension kommer fra en anden offentlig ydelse og er blevet kastet rundt i systemet i årevis. Så der kommer altså ikke flere hænder på arbejdsmarkedet ud af en sådan manøvre. Der er absolut ingen gevinst for samfundet ved at fjerne eller forringe ordningen,” siger hun.

Fagbevægelsen er kritisk

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation og 3F er kristiske overfor regeringens planer.

“Her er der lavet et kompromis blandt de tre partier ( i regeringen, red), hvor seniorpensionen ikke bliver en mulighed i fremtiden. Det er et bekymringspunkt for os, fordi der er nogle, der er nedslidte og er gået på seniorpension, og det har været godt for dem,” siger FH-formand Lizette Risgaard til TV2 nyhederne.

I september var 20.722 danskere på seniorpension. Til sammenligning var kun 8.842 på Arne-pension, fremgår det af TV2.

Efterlades i tomrum

Seniorpension blev vedtaget i  maj 2019 af den daværende regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Ordningen erstattede den hidtidige seniorførtidspension med en ny seniorpension for nedslidte ældre. Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti tiltrådte efterfølgende aftalen.

“Det overrasker mig, hvis de partier, der selv har stået fadder til  seniorpensionen, nu vil fjerne sikkerhedsnettet under de lønmodtagere, som ikke har en chance for at nå frem til tidspunktet for en Arne-pension,” lyder det fra Mette Kindberg.

“Nu kender vi naturligvis ikke regeringens planer i detaljer, men jeg har svært ved at se fidusen i, at tusindvis af syge og nedslidte lønmodtagere i endnu flere år skal efterlades i et tomrum af usikkerhed,” siger Faglige Seniorers landsformand.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at regeringen – ifølge regeringsgrundlaget – vil fjerne seniorpension og istedet oprette en “Arne Plus”?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: torsdag 15. december 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.