Næsten 21.000 dansker er indtil nu gået på seniorpension, fordi de er syge eller nedslidte.

Partier kan blokere for afskaffelse af seniorpensionen

Partierne bag aftalen om seniorpension kan sætte en stopper for regeringens forslag om forringelser. DF og Konservative vi ikke afvise at gøre brug af deres vetoret.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Hvis regeringsgrundlaget bliver til virkelighed, vil seniorpensionen blive markant forringet. Perioden vil blive halveret og ydelsen blive lavere. Men det kan blandt andre Dansk Folkeparti og Konservative i følge Fagbladet 3F sætte en stopper for.

“Fordi der findes et forlig, så skal den nye regering forhandle med forligspartierne. Forligspartierne kan blokere for ændringerne, i hvert fald frem til næste valg,” siger Flemming Juul Christiansen, Lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet til Fagbladet 3F.

Seniorpensionsordningen er vedtaget i et forlig mellem Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale.

Dansk Folkeparti står fast

“Vi er konstruktive, men vi står fast på, at dem, der er nedslidte, ikke skal have et ringere tilbud, end hvad de har i dag,” siger René Christensen, næstformand, Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti vil have ændringer i de indsatser, som har ligget hos jobcentrene, hvis de skal gå med til ændringerne i seniorpensionen.

“Alt for mange er blevet tæsket rundt i jobcentrene på grund af den lovgivning, der er blevet lavet på Christiansborg. Der var seniorpensionsordningen rigtig god, det er derfor vi kæder det sammen. Hvis regelsættet på jobcentrene ikke bliver ændret, så går vi ikke med til at ændre på seniorpensionen,” siger René Christensen.

Konservative er kritiske

Hos Det Konservative Folkeparti er de meget kritiske overfor den nye regerings forslag.

“Det er jo en meget kraftig forringelse af seniorpensionen,” siger Mette Abildgaard, der er ældreordfører hos Konservative.

Hun understreger, at Konservative vil drøfte sagen med regeringen og forventer fælles front med de resterende oppositionspartier. Hun afviser ikke, at de vil gøre brug af deres vetoret og blokere forslaget.

“Vi forholder os meget kritisk til det her og er normalt ikke bange for at bruge vores vetoret i de forlig, vi er en del af,” siger Mette Abildgaard.

Vi vil bruge vetoret

Vetoretten er historisk særligt blevet brugt til at få adgang til forhandlingslokalet. Det er netop, hvad Dansk Folkeparti vil gøre.

“Vi vil selvfølgelig bruge vores veto til at sige, at vi skal ind i lokalet. Man kan ikke bare lave aftalerne om, og så sidder der nogle andre og bruger pengene,” siger næstformand i Dansk Folkeparti René Christensen.

Radikale har nikket ja

Radikale Venstre var også med til at vedtage forliget i 2019, men de nikkede allerede godkendende til ændringen af seniorpensionsordningen i forhandlingslokalet, lyder det fra Fagbladet 3Fs kilder.

De vil derfor med stor sandsynlighed ikke gøre brug af deres vetoret.

Liberal Alliance, der også er en del af forliget, har ikke kommenteret sagen før deadline.

Først publiceret: torsdag 15. december 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.