Et videnscenter skal de næste fire år sætte fokus på fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet.

Finanslov: 42 millioner kroner skal hjælpe seniorer på arbejdsmarkedet

Videnscenter skal hjælpe med fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet, fremgår det af Finansloven for 2023.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Der bliver nu sat penge af til et videnscenter, hvis formål er at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet.

Det fremgår af Finanslovsforslaget for 2023.

I alt 42 millioner kroner er der afsat over de næste fire år.

Det er et forslag, der er hentet i et tidligere udspil fra Dansk Folkeparti fra 2022, som nu indgår i Finanslovsaftalen.

DF: Overset gruppe

Bag aftalen står et bredt flertal bestående af SVM-regeringen, SF, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti.

”Først og fremmest er jeg stolt af, at Danmark nu endelig får et egentlig videnscenter for seniorer på arbejdsmarkedet. Seniorerne er i den grad en overset gruppe. Ikke bare ved den udbredte aldersdiskrimination, der foregår i hele det danske samfund, men også i forhold til den guldgrube, seniorerne er,” siger formanden for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

I følge nyhedsbrevets oplysninger, er der fra tale om et videnscenter, der skal kortlægge de forhindringer ikke-nedslidte seniorer oplever.

Det kan være aldersdiskrimination såvel som regler, der står i vejen for at seniorer bliver lidt længere eller forsætter på nedsat tid efter pensionsalderen.

Faglige Seniorer: Godt med fokus

Tidligere undersøgelser viser, at en stor del seniorer gerne vil forsætte på fuld eller nedsat tid efter pensionsalderen, men de i tiden op til pension har oplevet at blive fravalgt.

Bliv Seniorklar

Har du en plan for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet? Måske er du endnu ikke helt seniorklar.

seniorklar.dk kan du få hjælp til at lægge en plan for den gode overgang og få svar på nogle af de mange spørgsmål, som kommer, når du er over 55 år.

Overgangen fra arbejde til pension er en vigtig fase i de fleste menneskers liv.

Derfor har Faglige Seniorer og Østifterne investere tid og kræfter og 22,5 millioner kroner i at udvikle værktøjer, der kan hjælpe seniorerne i deres mange overvejelser.

Læs mere på seniorklar.dk

“Det er godt, at der nu bliver sat fokus på seniorernes forhold på arbejdsmarkedet med oprettelsen af et decideret videnscenter. Den ældre del af de ansatte på arbejdsmarkedet oplever ofte, at diskrimination, skøre regler og og muligheder for at gå på deltid eller få arbejdet tilpasset seniorlivet gør, at de ikke kan fastholde job,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Mette Kindberg.

“Det er vigtigt for den enkelte og for arbejdsmarkedet, at der nu kommer viden om, hvordan disse forhindringer bliver minimeret eller fjernet. Vi glæder os til at kunne bidrage til videnscentret,” siger Mette Kindberg.

Hvis Danmark var lige så gode som eksempelvis Norge til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, havde vi 50.000 flere seniorer i beskæftigelse, viser en sammenligning.

Fakta: Videnscenter

Følgende fremgår af Finanslovsaftalen for 2023:

Videnscenter for fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet

Seniorer udgør en vigtig ressource på arbejdsmarkedet. Øget fastholdelse af gruppen kan bidrage til at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet i Danmark.

Aftalepartierne er på den baggrund enige om at afsætte midler til en styrket indsats og vil senere drøfte den konkrete udmøntning.
Der afsættes 2,0 mio. kr. i 2023, 10,0 mio. kr. i 2024 og 15,0 mio. kr. årligt i 2025-2026 til formålet.

Læs hele aftalen om Finanslov 2023 HER

Hvad mener du?

Er det en god eller dptlig ide, at der nu kommer et videncenter, der skal hjælpe med at fastholde seniorer på arbejsmarkedet?

Din holdning er velkommen på Faglig Seniorers nyhedsbrev.

Det foreslår Dansk Folkeparti om videnscenter

I et udspil fra Dansk Folkeparti fra oktober 2022 "Flere seniorer i job" fremgår det:

* Unødvendige barrierer skal fjernes. Der bør ikke være barrierer for, at seniorer kan fortsætte deres arbejdsliv, hvis de kan og vil. I dag er det f.eks. kun muligt at have et fleksjob, til man når pensionsalderen.

* Der oprettes et uafhængigt videnscenter for seniorer efter norsk forbillede. Videnscenteret skal bekæmpe fordomme og synliggøre seniorernes ressourcer og kompetencer.

* Seniorer er hverken sløvere, mindre nytænkende eller har flere sygedage end andre medarbejdere. Seniorer bliver også ofte længere i jobbet end yngre kandidater. Alligevel oplever mange ældre diskrimination på arbejdsmarkedet. Samtidig ved vi, at det er sværere for seniorer at få job igen hvis man først bliver ledig.

* Bedre mulighed for faglig udvikling og sporskifte. Nogle seniorer kan ikke holde til et langt arbejdsliv i det job de har. Der skal sættes skub under at sikre seniorer mulighed for et sporskifteforløb for at fastholde dem på arbejdsmarkedet. Derfor skal puljen til sporskifte gøres permanent.

Læs hele udspillet fra Dansk Folkeparti her

Først publiceret: mandag 24. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.