Der er stor forskel på, hvad tandklinikkerne tager for at fikse et hul eller foretage en rodbehandling.

Store prisforskelle: Spar masser af kroner på tandlægeregningen

Det kan godt betale sig at undersøge, om der findes en billigere tandlæge i byen. En ny stikprøve viser store forskelle i priser fra klinik til klinik.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

En tandpine gør hurtigt ondt på bankkontoen. Hvor slemt det bliver, afhænger dog i høj grad af, hvilken tandlæge du vælger.

For der er stor forskel på, hvad tandklinikkerne tager for at fikse et hul eller foretage en rodbehandling.

En fyldning i en stor kindtand kan for eksempel i Slagelse koste 740 kroner hos en af tandlægerne i byen og 2.070 kroner hos en anden af byens tandlæger.

Vi er tro mod tandlægen

* Danskerne skifter sjældent tandlæge. Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2020.

* Ifølge undersøgelsen havde under ti procent af forbrugerne skiftet tandlæge inden for de seneste to år.

Det viser en ny stikprøve, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lavet ved at sammenligne tandlægepriser på sundhed.dk.

“Tandlægekunder er ofte knyttet tillidsmæssigt til deres tandlæge. Det er der ikke noget forkert i,” siger Louise Kastfelt, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, i en pressemeddelelse.

“Med så store prisforskelle vil jeg dog opfordre til, at man som kunde undersøger priserne på sundhed.dk for at tjekke, om der kan være noget at spare,” fortsætter hun.

Frit spil

Mens det er fastlagt ved lov, hvad en tandrensning må koste herhjemme, har klinikkerne frit spil i forhold til at sætte priser på ydelser som for eksempel rodbehandling, fyldninger og kroner.

Prisforskellene mellem klinikkerne skyldes flere ting, fortæller Søren Bach-Petersen, der er formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

“Forskellene afhænger af klinikkernes omkostninger. Det gælder klinikudstyr, husleje, materialer og maskiner. Derudover er der lønninger til personalet og udgifter til efteruddannelse,” forklarer han.

“Så det er klart, at tingene bliver dyrere, hvis nu man har købt nogle nye maskiner eller har foretaget andre større investeringer i klinikken for at kunne levere en fagligt god behandling.”

Tjek priser hvor du bor

Samtidig påpeger Søren Bach-Petersen, at der er masser af konkurrence klinikkerne imellem, og at det også har en effekt på, hvad det koster at få ordnet tænderne.

Leder du efter den bedste pris, opfordrer han ligesom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at gå ind på sundhed.dk og tjekke tandlægernes priser der, hvor du bor.

“Dernæst vil jeg anbefale, at du betaler for en konsultation hos tandlægen, hvor tandlægen kigger på dine tænder og fortæller, hvad det vil koste at få dem lavet. Tandlægen skal altid kunne tilbyde et prisoverslag,” siger Søren Bach-Petersen.

Prisoverslaget vil være den præcise pris for tandbehandlingen, hvorimod priserne inde på sundhed.dk er et prisinterval, forklarer han.

Der er nemlig stor forskel på, hvad behandlingen kræver fra patient til patient.

“Tænder er ikke det samme som at købe en liter sødmælk nede i supermarkedet. En rodbehandling af en tand er ikke bare en rodbehandling,” siger Søren Bach-Petersen og uddyber:

“Den afhænger af, hvordan rødderne sidder, om der er gået betændelse i tanden, eller om noget er knækket af. Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvilken behandling man skal have.”

Skru op for offentlige tilskud

Søren Bach-Petersen understreger, at det ligger Tandlægeforeningen på sinde, at alle skal have råd til at gå til tandlæge.

I den forbindelse ser foreningen gerne, at politikerne skruer op for det offentlige tilskud.

“Egenbetalingen ligger på 85 procent, fordi det offentlige tilskud er blevet udhulet gennem de seneste 25-30 år. Det er en problematik, vi har taget op, fordi vi frygter, at store patientgrupper vælger tandlægebesøget fra,” lyder det fra Søren Bach-Petersen.

Først publiceret: mandag 22. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.