Vandkunder kan gå ind på deres lokale vandværks hjemmeside og se, om der er indført restriktioner på vandet. Foto: Danva

Tørke presser vandværker: Brug drikkevandet fornuftigt

På grund af den historiske tørke opfordres kunderne til ikke at bruge vand til badebassiner og havevanding. Få flere gode råd til at holde lidt igen med dit vandforbrug.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

DMI meddeler, at Danmark er ramt af tørke.

Den betyder, at vandværkernes pumper arbejder på højtryk for at følge med det merforbrug af vand, som kunderne efterspørger.

Men der er grænser for, hvor meget vandværkerne kan pumpe op, og derfor skal danskerne bruge vand med omtanke.

“Der er vand nok til alle, hvis man efterlever de restriktioner, som vandværkerne melder ud. Der er ingen grund til at vande græsset. Selvom det er vissent, så bliver det grønt igen, når vi en gang får regn. Og der er heller ingen grund til at fylde havebassinet op med vand. For der skal være vand nok til dem, der har brug for det til f.eks. deres dyrehold,” siger fagleder i Danva, Dorte Skræm.

Gode anbefalinger:

  • Lad være med at vande din græsplæne! Den kan sagtens klare sig uden.
  • Saml (hvis muligt) regnvand fra taget i en regnvandstønde – så kan du bruge det til at vande med, i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne. Læg et låg på regnvandstønden, så vandet ikke fordamper.
  • Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut.
  • Lad være med at vande om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.
  • Store soppebassiner og pools bruger rigtig meget vand. Vandballoner, vandpistoler og et badekar til de mindste er gode erstatninger. Eller tag til sø, strand og friluftsbad med hele familien.

Kilde: Hofor 

Først publiceret: fredag 9. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.