Produktionsdatoen er stemplet på gasgrillens slange. Denne gasslange er produceret i 2019, og bør udskiftes nu. Foto: If

Pas på brandrisikoen: Tjek slangen på din gasgrill

Pas på brandrisikoen ved din gasgrill ved at tjekke og udskifte gasslangen regelmæssigt, da en for gammel eller beskadiget slange kan udgøre en potentiel fare for brand og eksplosion.

Senest opdateret: tirsdag 27. juni 2023

Når grillvejret er godt, er det fristende at tænde op i gasgrillen og nyde en lækker udendørs middag.

Men mange er ikke klar over, at gasslangen på grillen har en begrænset levetid, hvilket kan udgøre en potentiel brand- og eksplosionsfare.

Derfor opfordres man til at tjekke slangedatoen på gasgrillen og skifte slangen ud med jævne mellemrum.

Sådan kan du se det

Produktionsåret er tydeligt printet på den orange gasslange, hvilket gør det nemt at se, hvor gammel slangen er. Som en generel tommelfingerregel anbefales det at skifte slangen hvert tredje-fjerde år.

Derudover bør ejere af gasgrillen kontrollere slanger og forbindelser for revner og utætheder mindst 1-2 gange årligt.

Det kan påvirke holdbarheden

Det er vigtigt at være opmærksom på, at sollys og store temperaturændringer kan påvirke holdbarheden af gasslangen.

Kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If forklarer:

“Gasslanger har en begrænset levetid og skal udskiftes med jævne mellemrum. Stærk sol, store temperaturændringer eller opbevaring under sorte grillovertræk tærer på gummiet og påvirker gummiets levetid i slangen. Nogle gange kan slangen holde tre år, andre gange længere. Hvis grillen står udenfor hele året, vil slange og grill blive udsat for større belastninger.”

Et nemt trick

De fleste grillrelaterede brande og eksplosioner opstår, når en person anvender en grill, der ikke har været brugt i lang tid, eller lige efter gasbeholderen er blevet tilsluttet grillen.

En simpel måde at opdage eventuelle lækager i gasslangen er ved at kigge nøje efter, om slangen er intakt uden krakeleringer eller sprækker.

Derudover kan du tage en kop med koncentreret blanding med vand og opvaskemiddel og pensle slangen og rør. Når du tænder for gassen, vil der dannes sæbebobler ved lækagen, såfremt der er en lækage.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse sikkerhedsforanstaltninger for at undgå potentielle farer og nyde grilloplevelsen på en tryg måde.

Først publiceret: mandag 26. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 27. juni 2023 kl. 11:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.