”Jeg vil egentlig gerne have et lille job. Men jeg vil ikke presse mit helbred, når jeg får så lidt ud af det,” lyder det fra Frank Olsen, der er på seniorpension og tidligere har arbejdet som smed og vagt. Privatfoto.

Frank vil gerne arbejde: Men modregninger stjæler lønnen

Frank Olsen er seniorpensionist og fik tilbud om job på fem timer om ugen, men sagde nej. Han vil ikke presse sit helbred, når han nærmest ingen penge får ud af det, fordi pensionsydelse og boligsikring bliver nedsat.

Senest opdateret: tirsdag 11. juli 2023

Folkepensionister kan fremover arbejde, uden at arbejdsindtægten fører til nedsættelse af deres folkepension.

Men danskere på seniorpension kan stadig opleve en hård modregning i deres ydelse, hvis de tager et mindre job.

Det synes Frank Olsen er urimeligt.

Han er 64 år og på seniorpension på grund af helbredsproblemer med ryggen, skuldrene og lungerne.

Frank Olsen har haft tilbud om et job på fem timer om ugen. Men først ville det gå ud over, hvor meget han får i boligsikring.

Han skulle heller ikke tjene ret meget, før det ramte, hvor meget han får i seniorpension. Han har regnet ud, at han i modregninger og skat skal aflevere mindst 65 procemt af en løn.

”Jeg vil egentlig gerne have et lille job. Men jeg vil ikke presse mit helbred, når jeg får så lidt ud af det,” lyder det fra Frank Olsen.

Drop al modregning

Mange danske virksomheder mangler medarbejdere, fortæller de. Frank Olsen vil gerne bidrage lidt på arbejdsmarkedet trods sit dårlige helbred.

”Der bliver brugt mange penge på at regne ud, hvor meget boligsikring og seniorpension skal nedsættes, hvis folk tager et job. Spar dog den administration og lad folk arbejde uden modregning,” opfordrer Frank Olsen.

Han bor i Hejls uden for Kolding og har arbejdet som blandt andet smed og som vagt.

Straffes for opsparing

Frank Olsen får hver måned udbetalt et mindre beløb i arbejdsmarkedspension. Han siger, at det er noget, samfundet har presset ham til at spare op.

Men når han nu får pensionen ud, så fører den til, at han får mindre i boligsikring til sin lejlighed. Den betyder også, at han i et job hurtigere vil nå den grænse for, hvor meget seniorpensionister må have i indtægt, inden deres ydelse nedsættes.

”Alle pensioner burde være skattefri,” siger Frank Olsen. ” Vi er jo også ramt af, at inflationen har været på 10 procent.”

Lav indtægtsgrænse

Frank Olsen bor alene. Enlige kan få op til lidt over 19.700 kroner om måneden i seniorpension.

Enlige kan have en samlet indkomst på lidt over 7.000 kroner om måneden, før der begynder at ske modregning. Hvis de har indtægter over den grænse, nedsættes seniorpensionen med 30 procent af det overskydende beløb.

Al indkomst tæller med. Både løn, renter på opsparing, pensionsudbetalinger og så videre.

30 kroner retur

Boligsikring beregnes efter indviklede regler. Samlede indkomster over cirka 12.500 kroner om måneden fører almindeligvis til nedsættelse af udbetalingen for en enlig.

Modregningen er på 18 procent. Frank Olsen får nedsat sin boligsikring på grund af blandt andet sin seniorpension, og det ville blive værre, hvis han tog et lille job.

Han har netop modtaget et brev fra Udbetaling Danmark om sin boligsikring. Han har i første halvdel af 2023 fået 30 kroner for lidt. Det beløb indsættes nu på hans konto.

”Det er galimatias. Det koster flere penge at overføre beløbet, end hvad jeg får. Stop dog med de modregninger,” opfordrer Frank Olsen.

Læs om seniorpension i Seniorhåndbogen

 

Først publiceret: tirsdag 11. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 11. juli 2023 kl. 14:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.