Under opringen bliver man bedt om at trykke "1" for at høre mere. Gør man det, bliver man bedt om at indtaste de sidste fire cifre i ens cpr-nummer. Gør det ikke - det kan misbruges,

Advarsel: Tryk ikke disse cifre – politi melder om bølge af forsøg på cpr-tyveri

I ugens løb har politiet modtaget mere end 50 anmeldelser om mystiske telefonopringninger til borgere, hvor de skal trykke de sidste fire cifre i cpr-nummeret.

Senest opdateret: fredag 21. juli 2023

Antageligvis med ondt i sinde forsøger ukendte gerningsmænd netop i disse dage i særlig udbredt grad at lokke oplysninger ud af deres ofre, som kontaktes via telefon.

Københavns Politi beretter fredag om, at man i den seneste tid har modtaget flere henvendelser fra borgere om forsøg på identitetstyveri via telefonen.

Til Ritzau oplyser politiet, at man i løbet af denne uge har modtaget mere end 50 anmeldelser, hvor forbrydernes fremgangsmåde har været den samme.

Sidste cifre i cpr-nummer

Fupnummeret foregår på den måde, at man ringes op af et +45-nummer (45 er landekoden for Danmark, red.), som efter følges af ni cifre i stedet for de otte, som normalt indgår i et dansk telefonnummer.

Når opkaldet besvares, lyder en indspillet besked om, at der er er “observeret mistænkelig adfærd knyttet til borgerens cpr-nummer”.

Man bliver derefter bedt om at trykke “1” for at høre mere. Gør man det, bliver man bedt om at indtaste de sidste fire cifre i ens cpr-nummer.

Kan bruges til svindel

Med et fuldt cpr-nummer er der flere muligheder for, at ens identitet kan blive misbrugt.

Svindlerne kan i værste fald blandt andet bruge nummeret til at foretage handler via nettet, ansøge om kviklån, oprette kreditkort og andre lyssky aktiviteter, som i sidste ende kan betyde et økonomisk tab for offeret.

Svindlerne taler ifølge Københavns Politi engelsk med accent.

Ring til politiet

Københavns Politi opfordrer til, at man – hvis man modtager et sådant opkald – lægger røret på og ringer til politiet.

Til Ritzau oplyser Københavns Politi, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvor og hvem opkaldene måtte stamme fra.

Politiet understreger, at hverken politi eller andre myndigheder vil bede om at få udleveret personfølsomme oplysninger på den måde.

Hjælp med at advare andre

Du kan hjælpe med at gøre andre opmærksom på telefonsvindlen ved at dele artikle på Faglige Seniorers Facebook-side.

Smæk røret på

* Vær på vagt - det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge eller beder dig aflevere kreditkort og koder.

* Oplys aldrig bankoplysninger, koder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen -  udlever dem heller ikke til andre.

* Banken eller myndigheder vil aldrig sende et bud for at tage imod dit kreditkort og koder.

* Smæk røret på - hellere et nej for meget!

* Hvis du er i tvivl, så ring til banken, politiet (på 114) eller en nærtstående, der kan hjælpe dig.

Kilde: Politiet

Først publiceret: fredag 21. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 21. juli 2023 kl. 11:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.