Der kan godt gælde andre regler, når de små hoveder er på besøg hos bedstemor, end når børnene er hjemme hos sig selv.

Må bedsteforældre opdrage på børnebørn? Få familieterapeuternes svar

Forældre og bedsteforældre kan krydse klinger, når det kommer til børneopdragelse. For hvor meget må ens forældre egentlig blande sig?

Senest opdateret: onsdag 2. august 2023

“Men det må jeg godt hos bedste”.

Det er nok en sætning, som en del børnefamilier har hørt fra deres små poder.

Spørgsmålet er dog, hvor meget bedsteforældrene egentlig må tage del i børneopdragelsen – eller om de bare burde holde sig helt ude af den?

Tag snakken frem for at gå og være sur

* Tag snakken om børneopdragelse forældre og bedsteforældre imellem.

* Invitér til samtale, og talt åbent om problematikken på en sober måde.

* Hold bolden på din egen banehalvdel, så ingen af parterne føler sig forkerte.

* Få sagt det, du vil sige, uden at det nødvendigvis bliver til en kritik.

* Acceptér, at børneopdragelse er et følsomt område, og at ingen har supermeget lyst til at høre, at de gør noget forkert.

Kilde: Ditte Rosschou, parterapeut og indehaver af Din Familie Coach.

Det er en problematik, som familieterapeut og indehaver af Din Familie Coach Ditte Rosschou støder på i sit arbejde.

Snak det grundigt igennem

“Jeg oplever mest af alt de kontroverser, der er forbundet med det. Det her generationsclash, da det ofte ikke er den samme måde, man ser børneopdragelse på, fortæller hun.

“Har du eksempelvis lagt en linje, hvor du ikke skælder ud på barnet, er det ikke nødvendigvis noget, som bedsteforældrene har med fra deres opdragelse.”

Ditte Rosschou peger på, at bedsteforældrenes opgave som sådan ikke er at opdrage, og at det skal overlades til forældrene. Medmindre hele familien altså bor sammen.

“Her er det pludselig noget andet, for så er det jo en delt oplevelse. Men man skal virkelig snakke det grundigt igennem,” siger familieterapeuten.

Det er ikke dine børn

Anette Krogh, der er privatpraktiserende familieterapeut samt direktør for terapeutuddannelsen Gestaltinstituttet, møder også i sit arbejde bedsteforældre, som kommer ind med opdragelses-dilemmaet.

“Her er mit svar til dem: “Det er ikke dit problem længere at opdrage. Det er ikke dine børn. Det er dine børns børn,” siger hun og tilføjer:

“Men det kommer selvfølgelig også helt an på, hvilken relation bedsteforældrene har til deres børn. Som udgangspunkt er min holdning, at man skal lade være med at opdrage på børnebørnene.”

Rollerne er skiftet

Anette Krogh peger på, at den måde, flere bedsteforældre opdrog på, ikke nødvendigvis giver mening for deres børn at opdrage på.

“Vær opmærksom på, hvilke roller bedsteforældre, forældre og børn har over for hinanden, og husk på, at rollerne skifter. Det er vigtigt at tilpasse sig det felt, du befinder dig i.  Mange gange handler det om for bedsteforældrene, at de muligvis har lidt et tab, i og med deres børn er flyttet hjemmefra. Så de kan opleve, at de mangler en plads og dermed blander de sig,” siger hun.

Forskellige regler

Selv om bedsteforældrene ikke skal opdrage, kan der godt gælde andre regler, når de små hoveder er på besøg hos farmor og farfar, end når børnene er hjemme hos sig selv, påpeger Ditte Rosschou.

– Der er intet galt i eksempelvis at sige, at man ikke må hoppe i sofaen herhjemme. Bare du tager udgangspunkt i dig selv, siger hun.

Sådan lyder det også fra Anette Krogh:

“Hos bedsteforældrene er det bedsteforældres regler. Det er der intet problem i.”

Det kan de fleste børn godt navigere i, lyder det fra begge familieterapeuter.

Hvad gør du?

Hvad er det bedste dine børnebørn ved, når du har dem på besøg? Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 1. august 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 2. august 2023 kl. 08:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.