Kun cirka en fjerdedel af alle ældre med urininkontinens henvender sig til læge, men urininkontinens kan ofte behandles eller bedres.

Problemer med at holde på vandet? Det kan du gøre

I Danmark er der ca. 500.000, der har urininkontinens, og det kan være svært at tale om, men du er ikke alene. Få Sundhedsstyrelsens gode råd til at forebygge tilstanden.

Senest opdateret: fredag 15. december 2023

Urininkontinens er ufrivillig vandladning. Det kan være små dryp eller større mængder urin, som man ikke kan holde tilbage.

Man skelner mellem to former for urininkontinens:

  • Stressinkontinens er ufrivillig vandladning, når man griner, hoster, nyser eller er fysisk aktiv.
  • Tranginkontinens er ufrivillig vandladning, når man får en pludselig trang til at lade vandet, som man ikke kan udsætte.

Ofte kan der hos ældre personer være tale om en blanding af stress- og trang-inkontinens.

Det kan du gøre

1. Vær opmærksom på dine drikkevaner

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ældre drikker cirka 1 ½ liter væske om dagen. Mere når det er varmt, eller hvis du er fysisk aktiv. Væske er vand, kaffe, te, juice, alkohol osv. Hvis du drikker mere, end du har brug for, skal du oftere på toilettet.

Hvis du drikker for lidt, kan din blære blive irriteret af den koncentrerede urin, og du får oftere tissetrang.

Din urin skal hverken være for mørk eller for lys. Det er godt at sprede væskeindtaget jævnt ud over hele dagen. Hvis du for eksempel drikker meget om aftenen, kan det betyde, at du skal på toilettet om natten.

2. Vær opmærksom på dine toiletvaner

Det er vigtigt, at du ikke vænner din blære til at rumme meget store – eller meget små mængder urin. En normal blære kan rumme ca. 2,5 – 4 dl urin.

Hvis du drikker ca. 1½ l i døgnet, så er det normalt at tisse ca. hver 3. – 4. time.

Du skal ikke presse urinen ud med dine mavemuskler, men lade urinen løbe selv. For at få tømt blæren ordentligt, er det vigtigt, at du sidder rigtigt, og at du giver dig god tid til vandladningen.

Hvis du har en fornemmelse af, at du ikke har fået tømt blæren helt, efter du har været på toilettet, er det en god idé at sætte sig igen og se, om der kommer mere.

3. Undgå forstoppelse

Hvis du har forstoppelse og presser, når du forsøger at tømme tarmen, risikerer du, at bækkenbundsmusklerne strækkes og dermed svækkes. Svage bækkenbundsmuskler kan give urininkontinens.

Hold din mave i gang, så du ikke bliver forstoppet. Motion og fiberrig kost kan forebygge forstoppelse.

Det er individuelt, om man har afføring 2 gange om dagen eller hver anden dag. Man bør komme af med afføring mindst 2 gange om ugen. Vigtigst er det at have regelmæssig afføring.

4. Træn dine bækkenbundsmuskler

Bækkenbundstræning eller knibeøvelser kan forebygge urininkontinens både for kvinder og mænd. Når du træner bækkenbunden, så hjælper det dig med bedre at kontrollere, hvornår du vil lade vandet.

Du træner dine bækkenbundsmuskler ved at knibe musklerne omkring endetarmsåbningen, skede og urinrøret.

Den største del af bækkenbunden ligger mellem halebenet og endetarmen, så koncentrer dig om at lukke endetarmen – så lukkes ALT.

Det er bedst at kunne holde denne lukning i 6-8 sek. men det kan være vanskeligt i begyndelsen af en træning , hvor man er svag og slap i musklerne. Husk også pauser mellem knibene, så man ikke bliver øm i musklerne.

Det kan være svært at aktivere sin bækkenbund korrekt. Derfor er det en god ide at få hjælp hos din læge og/eller hos en specialuddannet fysioterapeut til at træne bækkenbundsmusklerne på den rigtige måde.

Først publiceret: fredag 17. november 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 15. december 2023 kl. 07:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.