Når først proppen er ude, så er festen igang. Men pas på inden.

Sådan åbner du champagnen uden at få skader

Undgå at komme til skade, når du åbner champagnen. Se her hvordan du gør.

Senest opdateret: mandag 29. januar 2024

Det er festligt at få et glas champagne eller mousserende vin, og det er heller ikke indholdet, der nu skal advares imod.

Det er forberedelsen: Du kan nemlig risikere at blive blind, hvis du får champagneflaskens prop i øjet.

Proppen skydes nemlig afsted med omkring 100 kilometer i timen, hvis den får lov til at “blive fyret af”.

Det måtte Niels Klausen fra Næstved erfare, da han skulle fejre nytårsaften med den perlende drik.

“Jeg var så åndssvag, at jeg skulle åbne en flaske champagne, og så står jeg og snakker med min svigerinde imens. Idet jeg tager ståltråden af flasken, så tager jeg hovedet ind over, og så kommer proppen med 110 km/t og rammer mig lige i øjet,” fortæller han til TV2 Øst efter et besøg på skadestuen.

Uheldig cykelrytter

Et af de steder, hvor der er tradition for at give den gas med champagne, er under Giro Italia, hvor vinderen efter hver etape popper en giga-flaske.

I 2022 gik det galt for den eritreanske cykelrytter Biniam Girmay, da han på sejrspodiet skød proppen af sted

Proppen ramte ham i stedet i øjet, han blev efterfølgende kørt hospitalet og udgik af løbet.

Trykket i et bildæk

Trykket i flasken svarer til flere gange det tryk, der er i et bildæk.

Og når det tryk sættes bag en champagneprop på vej mod dit øje sker det på et splitseskund, og du har du ingen mulighed for at nå at reagere og beskytte øjet.

Sådan åbner du flasken sikkert

Derfor skal du passe på, når du “popper” champagne og mousserende vin.

Se her, hvordan du gør det sikkert og uden at du eller en gæst kommer til skade.

1. Køl flasken ned

Sørg for, at din champagne er ordentligt kølet ned. En kold flaske reducerer trykket og gør åbningen lettere.

2. Fjern folien

Tag folien af toppen af flasken, men hold fast i ringen og hold hånden over proppen for at undgå uheld.

3. Tør flaskehalsen af

Brug en ren klud eller serviet til at tørre flaskehalsen af. Dette giver et bedre greb og forhindrer, at champagneskum sprøjter.

4. Hold flasken korrekt

Hold flasken ved bunden med tommel- og pegefingeren, mens du støtter bunden med den anden hånd.

5. Hold flasken væk fra andre

Hold flasken i en position på 45 grader og hold flaskens hoved væk fra dit eget og andres.

6. Vend flasken

Drej forsigtigt bunden af flasken i en cirkulær bevægelse. Undgå at ryste flasken, da det kan øge trykket.

7. Åbn flasken forsigtigt

Hold fast i flasken med din tommelfinger i fordybningen og ellers fingrene omkring flasken, holder du proppen fast i hulen af den anden hånd, og så drejer man flasken.

Se eksempel på, hvordan man åbner en flaske champagne

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Server straks

Når flasken er åbnet, server champagnen straks for at bevare boblerne og temperaturen.

Husk altid at åbne champagne forsigtigt og med opmærksomhed for at undgå utilsigtede ulykker.

Skål.

(Anvisning er uden ansvar: Kilde AI o.a.)

Først publiceret: tirsdag 26. december 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 29. januar 2024 kl. 13:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.