Forhøjet blodtryk betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt.

Sænk dit blodtryk med lille justering

Nogle gange skal der kun en lille forandring til for at gøre en stor forskel for din sundhed.

Senest opdateret: tirsdag 16. januar 2024

Er du typen, der rækker ud efter saltbøssen som det første, når du skal spise mad, bør du nok overveje at skrue ned for dit saltforbrug. 

Et nyt studie, som videnskab.dk har skrevet om, viser nemlig, at en reduktion af natrium fra salt sænker blodtrykket hos mange. Det gælder også personer, som tager medicin mod forhøjet blodtryk. 

Der skal ikke meget salt til for at påvirke vores blodtryk. Et højt blodtryk kan belaste hjertet samt kredsløbet og øge risikoen for sygdomme som blodprop i hjernen, blodprop i hjertet, hjerneblødning og åreforsnævring.

Lidt er bedre end ingenting

Hele 72 procent af deltagerne i undersøgelsen fik sænket deres blodtryk efter at have været på en diæt med en lav mængde af salt sammenlignet med deres sædvanlige diæt. 

Men de var ikke de eneste, der fik et forbedret blodtryk af at minimere saltforbruget. Det samme gjorde sig nemlig gældende for nogle deltagere, der i forvejen havde et forhøjet blodtryk, som de tog medicin for at sænke. 

Virker det uoverskueligt at skrue helt ned for salt i din mad, kan du med fordel begynde i det små. 

“Ligesom enhver fysisk aktivitet er bedre end ingen for de fleste mennesker, er enhver reduktion af natrium i den sædvanlige kost sandsynligvis bedre end ingen for de fleste mennesker med hensyn til blodtryk,” siger Deepak Gupta, lektor i medicin ved VU University Medical Center i Holland. 

Her er symptomerne på forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk giver typisk ingen symptomer, før der eventuelt er opstået varige skader, oplyser sundhed.dk

Nogle får let hovedpine, mild svimmelhed og hyppigt næseblod. Andre kan have hjertebanken og opleve, at de bliver forpustede, når de anstrenger sig fysisk.

Nogle få personer har forhøjet blodtryk på grund af en anden sygdom og kan have andre symptomer. Disse symptomer afhænger af, hvilken anden sygdom de har.

Hvis du har meget højt blodtryk kan du i meget sjældne tilfælde:

  • Få kraftig hovedpine
  • Blive forvirret
  • Få problemer med balancen
  • Få kvalme og kaste op

Først publiceret: tirsdag 16. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 16. januar 2024 kl. 11:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.