Penge til ældre forsvinder i kommunernes kasser
Landets kommuner har fået tilført ekstra milliarder til ældrepleje, men det er langt fra alle pengene, der kommer de ældre til gode, viser nye tal. Faglige Seniorer foreslår rammeaftale frem til 2030.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Selv om regeringen har sendt milliarder af kroner til kommunerne for at dække udgifterne til pleje af flere ældre, er det langt fra alle pengene, der rent faktisk kommer de ældre til gode.
Det viser nye tal for kommunernes budgetter, som fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik.
Tallene bekymrer Faglige Seniorer, der med over 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.
”Vi står overfor en ældrelov, der giver mere frihed til kommunerne. Derfor er det stærkt bekymrende, at kommunerne tilsyneladende ikke prioriterer midler til det stigende antal ældre. I sidste ende kan det være det med til at få ældreloven til at kuldsejle,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.
Milliarder til ældres pleje
Kritikken fra ældreorganisationen kommer, fordi beregninger viser, at mens antallet af ældre over 75 år er steget med 3,4 procent er kommunernes budgetter på ældreområdet kun steget med 0,8 procent.
Det svarer til 400 millioner kroner.
Det selv om regeringen med økonomiaftalen med kommunerne sidste år tilførte landets kommuner 2,4 milliarder kroner til området, der skulle dække det demografiske træk fra et stigende antal ældre og børn i 2024.
Penge som altså blandt andet skulle gå til at dække udgifter til pleje af flere ældre.
”Det skaber stor usikkerhed om fremtidens ældrepleje, når kommunerne ikke er i stand til at løfte regeringens målsætning om at sikre økonomi til den fremtidige stigning i antallet af ældre. Det vil øge utrygheden i forhold til kvaliteten af fremtidens ældrepleje. Og det svækker klart befolkningens tillid til regeringens målsætning for den fremtidige ældrepleje-reform,” siger Palle Smed.
Faglige Seniorer savner et klar mål
Faglige Seniorer savner et klart mål for regeringens reform af ældreplejen.
”Vi er vel alle sammen enige om, at ældreplejen skal blive bedre. Men jeg savner et klart billede af ældreplejens tilstand i dag. For når jeg læser de mange indlæg i debatten, kan jeg godt få det indtryk, at det hele er ad helvede til. Men spørger vi de ældre selv, så ser billedet noget anderledes ud.
Løft til kommuner på 2,4 milliarder kroner
Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgik i maj 2023 en aftale om kommunernes økonomi for 2024.
- Løft af den kommunale serviceramme i 2024 på 2,4 milliarder kroner, der blandt andet skal anvendes til at dække den demografiske udvikling i takt med, at der kommer flere børn og ældre, samt til at understøtte kommunernes mulighed for at prioritere.
Kilde: Finansministeriet, maj 2023.
”Derfor har vi brug for et fælles billede af, hvordan det står til i dag. Og ikke mindst hvilket mål, regeringen har som succeskriterie for den nye ældrelov. Her skal vi huske, at regeringen selv i deres 2030 plan arbejder med et ”velstandskorrigeret demografisk træk”, og det skal naturligvis også med i målsætningen.”
Frygter for fremtiden
Direktøren for Faglige seniorer frygter kommunernes prioritering de kommende år, når antallet af ældre vokser dramatisk.
Ifølge den seneste befolkningsfremskrivning fra DREAM og Danmarks Statistik, skønnes antallet af +70-årige at stige med 100.000 fra 2023 til 2030.
Det svarer til en stigning på 12 procent.
Samlet beløber stigningen sig til udgifter til flere ældre og børn at stige med 19 milliarder kroner i 2030.
”Derfor foreslår Faglige Seniorer, at der som led i den kommende aftale om fremtidens ældrepleje forhandles en samlet rammeaftale med kommunerne om den fremtidige økonomi til ældreområdet. Rammeaftalen skal i første omgang løbe frem til 2030, som regeringen selv har lavet økonomiske rammer for,” siger Palle Smed.
Stormøde om ældres velfærd
Regeringen præsenterer sit udspil til en ældrereform tirsdag på et pressemøde på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Samme dag har regeringen inviteret til stormøde om ældres velfærd i Fredericia med statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og ældreminister Mette Kierkgaard.
Der forventes over 2.000 deltagere – heriblandt repræsentanter fra Faglige Seniorer.
Tror du at en ny ældrelov vil betyde bedre pleje og omsorg?
Hvad mener du?
Hvad er din kommentar til, at kommunernes budgetter ikke følger med et stigende antal ældre – uanset om kommunerne har fået tilført ekstra 2,4 milliarder kroner til området.
Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: mandag 29. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:20