I Danmark lever op til 12.000 mennesker med Parkinsons sygdom og mellem 7 og 10 millioner mennesker over hele jorden lever med sygdommen.

Parkinsons sygdom: Det bør du holde øje med

Her kan du få svar på nogle af de vigtigste spørgsmål om Parkinsons sygdom og blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på.

Senest opdateret: torsdag 4. april 2024

Hvad sker der i hjernen, når man får parkinson?

Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder stoffet dopamin.

Denne mangel på dopamin er forklaringen på de motoriske symptomer. Mennesker med parkinson oplever ofte, at de får problemer med at bevæge sig normalt, hvor bevægelserne kan blive langsomme og træge, musklerne bliver stive, og der kan komme rysten i arme eller ben. 

Foruden de motoriske symptomer oplever de fleste også non-motoriske symptomer, der blandt andet dækker over søvnforstyrrelser, kognitive symptomer, depression og tarm- og blæresymptomer.

Parkinsons sygdom

•    Mellem 5- og 10.000 60+-årige herhjemme lider af Parkinsons sygdom

•    Parkinsons sygdom giver træghed og stivhed i bevægelserne og rysten på fingrene

•    Sygdommen skyldes, at hjernen producerer for lidt af signalstoffet dopamin (hjernens “kemiske startnøgle”)

•    Parkinsonpatienter kan i nogle år have gavn af lægemidler, som kan aktivere eller erstatte dopamin

•    Parkinsonpatienter udvikler ofte i løbet af nogle år demenssymptomer, især vanskeligheder med at løse praktiske opgaver

•    Dansetræning, for eksempel linedance virker forebyggende på parkinson-demens

Hvorfor får man parkinson?

Årsagen til Parkinsons sygdom er ikke endnu kendt, men forskere estimerer, at ca. 5 % har en arvelig form for Parkinsons sygdom.

Pesticider er mistænkt for at kunne øge risikoen for at få Parkinsons sygdom. Men historisk er Parkinsons sygdom beskrevet før pesticider blev taget i brug, hvorfor andre forhold også må gøre sig gældende.

De fleste er 60-62 år på diagnosetidspunktet, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles af en parkinsonneurolog på baggrund af de motoriske symptomer, som nævnt ovenfor.

Symptomerne kommer ofte snigende og i starten kan det være svært at stille en korrekt diagnose. En god indikator på om diagnosen er korrekt, er god effekt med dæmpning af de motoriske symptomer ved behandling med parkinsonmedicin.

Hvordan er forløbet med parkinson?

Parkinsons sygdom er en fremadskridende sygdom. Det vil sige, at symptomerne forværres med årene.

Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.

Sygdommen udvikler sig ofte langsomt over mange år og ens tilstand forringes aldrig pludseligt.

Hvordan behandles parkinson?

Parkinsonmedicin er en vigtig del af dit liv med Parkinsons sygdom. Viden om medicinen og sygdommen kan gøre det lettere for den sygdomsramte at håndtere symptomer.

Kilde: parkinson.dk

Først publiceret: torsdag 21. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 4. april 2024 kl. 20:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.