Frugt er lækkert og sundt. Med et simpelt tiltag slipper du for bakterier fra frugten.

Spiser du din frugt rigtigt?

Undgå bakterier og virus fra frugt med Fødevarestyrelsens simple anbefaling.

Senest opdateret: mandag 22. april 2024

Er du glad for at spise frugt og grønt, skal du endelig fortsætte med det. Grøntsager og frugter er nemlig gode for din sundhed.

De mindsker risikoen for f.eks. hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft. Når du spiser mange grøntsager og frugter, bliver det nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

Grøntsager og frugter indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Det gælder især de grove grøntsager, f.eks. ærter, gulerødder, blomkål samt bælgfrugter.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 600 gram grøntsager og frugter om dagen – altså ’6 om dagen’.

Herudover skal du som rettesnor spise 100 gram bælgfrugter (tilberedte) ud over de ’6 om dagen’.

Husk at skylle frugt og grønt

Når det så er sagt, skal man huske, at frugt fra visse fjerne lande kan have bl.a. sygdomsfremkaldende bakterier og virus på sig på grund af forurenet vand.

Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig hygiejne hos høstarbejderne eller under transporten. Og når du skærer frugten igennem, kan bakterier på skrællen blive overført til frugtkødet. 

Derfor anbefales det, at du altid skyller frugt og grønt med rent, koldt vand fra hanen. 

Hvis du f.eks. er glad for appelsinbåde eller spiser en halv avocado direkte fra skallen, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du skyller frugterne grundigt i vand, før du skærer dem ud.

Det gælder også f.eks. ananas, mango, meloner og citroner.
 

Først publiceret: fredag 19. april 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 22. april 2024 kl. 09:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.