Heldigvis kan indholdet af det giftige stof arsen minimeres ved den rigtige tilberedning.

5 tip: Derfor skal du koge ris på en ny måde

Den måde, du har kogt ris på i årevis, er nu ændret. Årsag: Ris indeholder giftstoffet uorganisk arsen.

Senest opdateret: torsdag 13. juni 2024

Ris er ligesom pasta og kartofler en vigtig del af mange danskeres middagsmad.

Men fornylig advarede Fødevarestyrelsen om, at ris indeholder det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen.

“Vær derfor opmærksom, hvis du dagligt spiser ris, da det giver en forøget risiko for kræft. Husk på, at der er tale om en relativt lille risiko,” lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Uorganisk arsen

Uorganisk arsen er en form af grundstoffet arsen, der er bundet til ilt, klor, eller svovl i uorganiske forbindelser. Det findes naturligt i jorden, vand, og visse fødevarer, især ris og risprodukter.

Uorganisk arsen er meget giftigt og har været forbundet med alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft, hudlidelser, og skader på hjerte-kar-systemet og nervesystemet.

På grund af dets høje toksicitet regulerer fødevaresikkerhedsmyndighederne nøje indholdet af uorganisk arsen i fødevarer for at beskytte folkesundheden.

Brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.

Heldigvis kan indholdet af det giftige stof minimeres ved den rigtige tilberedning. Men det betyder, at den måde, du har kogt ris på i årevis, nu er ændret.

Sådan koger du ris

Du kan sænke indholdet af uorganisk arsen i ris v​ed at:

1. Skyl risene godt.

2. Lade risene stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet eller hæld kogende vand over risene og lade dem stå i blød i 15-30 minutter

3. Du kan også koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen.

4. Du behøver ikke både at sætte ris i blød og koge dem i for meget vand – du kan vælge det ene eller det andet.

5. Når risene er færdigkogte, skal du hælde det resterende vand fra og eventuelt skylle risene hurtigt med koldt vand fra hanen, der er varmet op i for eksempel el-kedel. Dette sidste trin hjælper med at fjerne eventuelle resterende spor af arsen.

Forøget risiko for kræft

Uorganisk arsen kan være kræftfremkaldende og forekommer naturligt i flere fødevarer.

Hvis man gennem mange år og dagligt spiser mad med uorganisk arsen – som for eksempel ris – har man en forøget risiko for kræft.

For børn er det særlig vigtigt at mindske indtag af risprodukter som for eksempel riskiks og risdrik, påpeger forskere fra DTU Fødevareinstituttet.

Hvad gør du?

Bruger du den nye metode, når du tilbereder ris? Eller gør du, som du altid har gjort? 

Del gerne info på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 4. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 13. juni 2024 kl. 13:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.