Ifølge både læge Meryam El Issaoui og fysioterapeut Ina Dahl er det tabubelagt at tale om, at man hele tiden skal tisse. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Din konstante tissetrang kan trænes væk

Undskyld ikke din slappe blære med, at du er blevet ældre. Det er nemlig muligt at genvinde kontrollen over, hvor ofte du render på toilettet.

Senest opdateret: tirsdag 2. juli 2024

Du tripper for at komme på toilettet flere gange i timen og tumler søvndrukkent ud af sengen hver nat for at lade vandet. Hyppig tissetrang gør livet surt, men du behøver ikke at leve med den.

Det siger Meryam El Issaoui, der er læge og ph.d.-studerende på Afdeling for Kvindesygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital, hvor hun beskæftiger sig med bækkenbundslidelser.

“Problemet opstår især blandt den ældre del af befolkningen, og folk tilskriver det ofte, at det bliver sværere at holde på vandet med alderen. Men har man symptomer på en overaktiv blære og er generet af det, så er det tilrådeligt at søge læge, fordi der findes gode behandlingstiltag,” siger hun.

Tisser du mere end otte gange i døgnet, kan det være, at du decideret lider af overaktiv blære-syndrom. Diagnose eller ej, så kan den hyppige tissetrang ofte tæmmes uden medicin.

1) Kig på dit væskeindtag

Noget af det første, din læge vil kigge på, er, hvor meget du drikker i løbet af en dag. Drikker du for eksempel fem liter væske om dagen, giver det god mening, at du skal tisse hele tiden.

“Start med små livsstilsændringer. Først og fremmest hjælper det at begrænse dit væskeindtag til mellem en liter og halvanden liter i døgnet,” siger Meryam El Issaoui.

Kig også på, hvad du hælder i dig. Kaffe, drikke med kulsyre som danskvand og sodavand, sukkerfri sodavand og alkoholiske drikke irriterer alle din blære, så den oftere beder om at blive tømt.

2) Udskyd toiletbesøget

Din tissetrang er i høj grad styret af hjernen. Derfor er det muligt at træne din blærekontrol ved at ændre adfærd.

Tisser du en gang i timen, kan du lægge ud med at udskyde dit toiletbesøg med et kvarter. Gør det en uges tid. Går det godt med det, kan du forsøge at udskyde det med 30 minutter.

“Fortsæt på den måde, indtil du opnår det normale vandladningsinterval, der ligger på omkring hver tredje time,” siger Meryam El Issaoui.

3) Knib og slip

Knibeøvelser er med til at træne din bækkenbund, og derfor anbefaler Ina Dahl, der er specialiseret urologisk, gynækologisk og obstetrisk fysioterapeut ved Aalborg Bækkenklinik, at du bruger dem som et værktøj til at træne din blærekontrol.

“Et godt knib er, hvor du mærker knibet tydeligt, og hvor du tydeligt kan mærke, at du slipper det igen,” fortæller hun.

For at få en fornemmelse af dit knib kan du sætte dig på din hånd, mens du udfører knibeøvelserne.

“På den måde kan du mærke, at bækkenbunden bevæger sig. Vi har tit svært ved at relatere til vores bækkenbund, fordi vi ikke kan se den,” lyder det fra fysioterapeuten.

Lige så vigtigt det er at knibe godt sammen, er det, at du er i stand til at give helt slip på musklerne i bækkenbunden, forklarer hun.

“For at kunne komme ordentligt af med urin og afføring skal vi også være i stand til at slappe helt af i bækkenbunden. Hvis du hele tiden spænder op, risikerer du faktisk at påvirke funktionen af bækkenbunden,” siger Ina Dahl og understreger, at en stærk bækkenbund er en fleksibel bækkenbund.

Overaktiv blære-syndrom

* Overaktiv blære-syndrom er en tilstand, som giver en pludseligt opstået bydende vandladningstrang og kan være ledsaget af ufrivillige vandladninger.

* Tisser du mere end otte gange i døgnet eller mere end to gange om natten, ligger du over normalen. Med normal blærefunktion tisser du omkring hver tredje time i dagtimerne.

* Det anslås, at cirka en sjettedel af befolkningen har symptomer på overaktiv blære-syndrom. Syndromet ses særligt hos kvinder og særligt folk over 60 år.

Kilde: Meryam El Issaoui, der er læge og ph.d.-studerende på Afdeling for Kvindesygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital samt bestyrelsesmedlem i Kontinensforeningen.

Først publiceret: mandag 17. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juli 2024 kl. 19:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.