Det er vigtigt at holde sig aktiv og undgå længere perioder med inaktivitet, især når du bliver ældre.

Sofaen æder dine muskler hurtigere end du tror

Seniorer bør undgå længere perioder med inaktivitet, da selv kortvarig inaktivitet kan føre til betydeligt muskeltab og nedsat livskvalitet, som kræver længere tid at genopbygge.

Senest opdateret: onsdag 17. juli 2024

Hvis du lader sofaen vinde over træningen i blot et par uger, kan det have markante konsekvenser for din muskelstyrke.

Det tager nemlig ikke kun 14 dage at miste muskelmassen – det tager også betydeligt længere tid at opbygge den igen.

To uger med inaktivitet

Bare 14 dages inaktivitet kan resultere i, at du mister op til en tredjedel af din muskelstyrke, et halvt kilo muskelmasse og over 10 procent af din kondition.

Dette er virkeligheden, hvis du for eksempel nyder en ferie sydpå, plejer en influenza eller er ramt af en skade. På så kort tid kan din form falde drastisk.

Hårde tal for muskeltab

Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at mænd mister mellem en tredjedel og en fjerdedel af deres muskelstyrke efter blot to ugers inaktivitet.

Forskellen i muskelmasse mellem unge og ældre mænd spiller en rolle i, hvor meget muskelstyrke de mister. Unge mænd har mere muskelmasse fra starten og mister derfor mere.

Genopbygning af muskelstyrke

Når pausen fra træningen er ovre, kræver det en dedikeret indsats at genvinde tabt muskelmasse og kondition.

I forsøget cykeltrænede forsøgspersonerne tre til fire gange om ugen i seks uger efter to ugers inaktivitet. Dette var nok til at genvinde muskelmassen og konditionen, men ikke muskelstyrken.

Det viser, at det tager tre gange så lang tid at komme tilbage til udgangspunktet, og endnu længere tid at genvinde styrken.

Effektiv træning efter inaktivitet

Den mest effektive måde at genopbygge muskelstyrke på efter inaktivitet eller skade er gennem styrketræning. Styrketræning er nødvendigt for at gendanne muskelstyrken hurtigt og effektivt.

Alderens betydning for muskelmasse

Selvom både unge og ældre mænd mister muskelmasse ved inaktivitet, har ældre mænd naturligt mindre muskelmasse at miste. Dette skyldes det aldersrelaterede tab af muskelmasse, som ikke kan forhindres, uanset hvor meget man træner.

For ældre mænd er tabet af muskelmasse mere kritisk, da det kan påvirke deres evne til at opretholde livskvalitet og selvstændighed i hverdagen.

Hold dig aktiv

Konklusionen er klar: Det er vigtigt at holde sig aktiv og undgå længere perioder med inaktivitet, især når du bliver ældre.

Regelmæssig træning og styrketræning kan hjælpe med at bevare muskelstyrke og kondition, så du kan nyde et sundt og aktivt liv.

Først publiceret: onsdag 10. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 17. juli 2024 kl. 18:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.