Resultaterne tyder på, at Shingrix-vaccinen ikke kun beskytter mod helvedesild, men også potentielt kan reducere risikoen for demens.

Vaccine mod helvedesild kan måske reduceret risiko for demens

En ny undersøgelse fra University of Oxford viser, at helvedesildsvaccinen Shingrix kan reducere risikoen for at udvikle demens.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

En vaccine mod helvedesild, et smertefuldt udslæt forårsaget af en virus, kan muligvis også være god mod demens.

Det skriver CNN.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine, viser, at personer, der blev vaccineret med vaccinen Shingrix, havde en 17 procent lavere risiko for at blive diagnosticeret med demens sammenlignet med dem, der modtog vaccine Zostavax, som er en anden vaccine mod helvedsild.

Derfor kan vaccinen være god mod demens

Helvedesild er forårsaget af Herpes zoster-virussen, og den kan reaktiveres hos personer, der tidligere har haft skoldkopper.

Og det rammer ofte rammer ældre mennesker og forårsager smertefulde udslæt.

Den oprindelige vaccine, Zostavax, blev introduceret i 2006, men blev i 2017 erstattet af den mere effektive Shingrix, som nu anbefales af både NHS i Storbritannien og CDC i USA til voksne over 50 år​.

I undersøgelsen blev mere end 200.000 personer delt i to grupper: dem, der modtog Shingrix, og dem, der modtog Zostavax.

Forskerne sammenlignede risikoen for demens i de følgende seks år efter vaccinationen.

Resultaterne viste, at Shingrix var forbundet med en signifikant lavere risiko for demens sammenlignet med både Zostavax og andre vacciner, såsom influenzavaccinen.

Og resultaterne er især interessante, fordi de tyder på, at Shingrix ikke kun beskytter mod helvedesild, men også potentielt kan reducere risikoen for demens.

Den præcise mekanisme bag denne beskyttende effekt er endnu ikke fuldt forstået, men en teori er, at vaccinen hjælper med at forhindre herpesvirus i at reaktivere og skade hjernen.

Der skal foretages flere undersøgelser

Selvom resultaterne er lovende, understreger forskerne behovet for yderligere undersøgelser for at bekræfte fundene og forstå mekanismerne bag beskyttelsen mod demens.

Den nye forskning understreger den potentielle fordel ved Shingrix-vaccinen ud over dens primære formål med at forhindre helvedesild. 

Først publiceret: fredag 2. august 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 14:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.