Hold øje med faresignalerne, så du undgår at blive offer for investeringssvindel.

Pas på falske investeringer: Sådan undgår du at blive snydt

Seniorerne står ofte for skud, når svindlere forsøger at lokke med falske investeringer. Læs om de typiske faresignaler og få enkle tips til at beskytte dine penge og undgå svindel.

Senest opdateret: Monday 30. September 2024

Investeringer kan være en god måde at få pengene til at vokse, især som pensionist, hvor indtægten måske ikke længere er den samme som før.

Desværre ser svindlere ofte seniorer som attraktive mål for investeringssvindel.

Det skyldes, at mange har en opsparing og ønsker at sikre en stabil økonomi resten af livet. Men hvad gør du, når du står overfor et tilbud, der virker for godt til at være sandt?

Og hvordan undgår du at falde i fælden?

Her er de vigtigste råd til at beskytte dig selv mod investeringssvindel.

Dette kan du blive udsat for

Investeringssvindel kan tage mange former, men fælles for dem er, at de lover store gevinster med minimal risiko.

Svindlere henvender sig ofte via telefon, e-mail eller sociale medier og tilbyder en “eksklusiv” mulighed, som kun er tilgængelig i en begrænset periode.

De kan påstå at repræsentere kendte firmaer eller investeringstjenester og bruge overbevisende, men falske dokumenter til at underbygge deres tilbud.

En typisk metode er pyramidelignende ordninger, hvor afkastet til de første investorer betales med penge fra nye ofre.

I starten kan det virke som om, investeringen bærer frugt, men når pengestrømmen stopper, står mange uden deres indskud.

Andre former for svindel kan inkludere falske aktier, kryptovalutaer eller ejendomsprojekter, hvor intet af det reelt eksisterer.

Tegn på at noget er galt

Selvom svindlere bliver mere og mere sofistikerede, er der nogle klare faresignaler, du bør være opmærksom på. Det vigtigste er at bruge din sunde fornuft og stille kritiske spørgsmål. Her er nogle typiske advarselstegn:

  1. Løfter om højt afkast med lav risiko: En grundlæggende regel inden for investering er, at højere afkast altid indebærer en højere risiko. Hvis nogen lover en garanteret høj gevinst uden risiko, bør du være skeptisk.

  2. Pres for at investere hurtigt: Svindlere ønsker, at du træffer hurtige beslutninger uden tid til at overveje det nøje. De kan hævde, at tilbuddet kun er tilgængeligt i en kort periode, eller at du vil miste muligheden, hvis du ikke handler nu.

  3. Manglende dokumentation: En seriøs investeringsmulighed vil altid komme med grundig dokumentation, som du kan gennemgå. Hvis du ikke kan få adgang til kontrakter, forretningsplaner eller information om virksomheden bag tilbuddet, er det et tegn på svindel.

  4. Utilgængelig kontaktperson: Hvis du har svært ved at få fat i den person, der har præsenteret investeringen for dig, eller hvis de konstant undviger dine spørgsmål, er det et tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

Hvis du bliver snydt 

Hvis du er blevet offer for svindel, er det vigtigt at reagere hurtigt.

Begynd med at kontakte din bank, så de kan hjælpe dig med at blokere konti og forhindre yderligere transaktioner.

Dernæst bør du anmelde svindlen til politiet, hvor al korrespondance og dokumentation kan være afgørende.

Det kan også være en god idé at dele din oplevelse med andre, da det både kan hjælpe dig og advare andre mod at falde i samme fælde.

Advar andre

Har du været udsat for investeringssvindel? Fortæl om det, hvordan det foregik og advar andre på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: Monday 30. September 2024
Artiklen er sidst opdateret Monday 30. September 2024 kl. 22:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.