Faglige Seniorer savner, at Fagbevægelsens Hovedorganisation også medtager et stærkere incitament til at spare op gennem arbejdsmarkedspensionerne, lyder det fra landsformand Mette Kindberg.

Fagbevægelsens pensionsudspil vil sikre mere lighed i pensionslivet

Faglige Seniorer glæder sig over udspillet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. "Det følger på mange træk de ideer vi har fremlagt," siger landsformand formand Mette Kindberg.

Senest opdateret: mandag 4. november 2024

Det nuværende pensionssystem slår sprækker, lyder det nu fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Mange lønmodtagere er bekymrede for, om de kan holde til at arbejde frem til den officielle pensionsalder. Og der er stor forskel på lønmodtagernes muligheder i pensionslivet, fordi danskernes arbejdsliv ikke er ens.

Det er baggrunden for et nyt pensionsudspil fra FH. Det skal understøtte mulighederne for en værdig tilbagetrækning med folkepensionen som en grundpille i det danske velfærdssamfund.

”Lønmodtagerne skal føle sig trygge omkring deres pension. Derfor ønsker vi i FH, at Arne-pensionen skal forbedres markant, og at der investeres i et langt bedre psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Det skal også være lettere at skifte spor i løbet af arbejdslivet, hvis man har et arbejde, der slider på krop og sjæl,” siger FH-formand Morten Skov Christiansen.  

Udspillet i hovedtræk

Hovedtrækkene i pensionsudspillet er

  1. Styrk retten til Tidlig Pension.
  2. Seniorpensionen skal bevares som en selvstændig førtidspensionsordning.
  3. Flere seniorer skal have mulighed for et sporskifte.
  4. Arbejdsmiljørådet skal igen opprioriteres for at forebygge fysisk og psykisk nedslidning.
  5. Bedre vilkår for seniorer på arbejdsmarkedet.
  6. Delpension skal gøres mere tilgængelig.
  7. Seniorpræmien skal udvides så den kommer flere seniorer til gavn.
  8. Folkepensionsordningen skal stige mindre.

“Der er væsentligt færre på førtidige tilbagetrækningsordninger. Folkepensionsalderen er steget og efterlønsordningen er blevet forringet. Det er kun delvist blevet modgået ved at indføre retten til Tidlig Pension og seniorpensionsordningen,” lyder det fra FH.

Utryg i forhold til livet på pension

Lønmodtagerne er mere utrygge i forhold til deres pensionsliv, konstateres det i udspillet.

Derfor ønsker FH at styrke “Arne-pensionen” ved at udvide den med et år og ved at øge ydelsen med 3.000 kroner om måneden. Derudover skal modregningen for private pensioner reduceres, fremgår det af udspillet.

Forslaget fra FH ønsker i fortsættelse af udspillet fra statsminister Mette Frederiksen (S) også, at velfærdsaftalen fra 2006 skal ændres.

Organisationen lægger sig tæt op ad pensionskommissionens anbefalinger fra 2022.

Modellen går ud på at finde en lempeligere regulering af pensionsalderen. Pensionsalderen skal stige langsommere og ville i år 2100 nå op på 74 år med kommissionens forslag.

I udspillet lægger FH samtidig op til, at pensionsalderen skal stige langsommere end planlagt. Det er økonomisk ansvarligt, og det vil øge retfærdigheden på tværs af generationer. 

”Vi ved, at næsten 4 ud af 5 lønmodtagere under 50 år er bekymrede for, om de kan holde frem til pensionsalderen. Det skaber utryghed. Derfor ønsker vi at tage toppen af stigningen. Med vores model vil personer i 30’erne kunne gå på pension op til to år tidligere, end der er lagt op til i dag,” siger Morten Skov Christiansen. 

Hvad med folkepensionen?

Danmark næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer glæder sig over FHs forslag.

“Det følger på mange træk de ideer, som Faglige Seniorer har fremlagt,” siger Faglige Seniorers landsformand formand Mette Kindberg, der noterer, at forslagene er et godt svar i forhold til den stigende ulighed i pensionslivet.

“Faglige Seniorer havde dog også håbet, at FH ville se på regulering af folkepensionsydelserne. Folkepensionen halter efter lønudviklingen, hvad der ikke mindst har præget de senere år, hvor pensionisterne har oplevet et større fald i købekraften,” siger Mette Kindberg.

Folkepensionen reguleres i dag efter lønudviklingen to år tilbage.

Koster 6 milliarder kroner

FHs udspil koster på den korte bane 6,3 milliarder kroner i 2030, som skal finansieres af det finanspolitiske råderum.

På den lange bane skal den lempeligere regulering af folkepensionsalderen finansieres indenfor den langsigtede holdbarhedsindikator. Men i øjeblikket medfører reguleringen af folkepensionsalderen en overholdbar udvikling. Og det nye forslag vil fortsat sikre en positiv holdbarhed, er vurderingen.

“Faglige Seniorer savner, at FH også medtager et stærkere incitament til at spare op gennem arbejdsmarkedspensionerne. Hvis den gennemsnitlige tid på pension i fremtiden skal blive større, så kræver det stærkere arbejdsmarkedspensioner, ellers vil de årlige udbetalinger værre i risiko for at falde i værdi’, siger Mette Kindberg i en kommentar.

Læs udspillet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation her.

Først publiceret: mandag 4. november 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 4. november 2024 kl. 15:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.