Per skriver til Folketinget: I klemme med udskudt folkepension
Mange stadig arbejdende folkepensionister har i seneste måneder fået udbetalt en ekstra ydelse for 2023, men der sker ingen efterregulering for de seniorer, der har udsat udbetaling af deres folkepension
Senest opdateret: tirsdag 12. november 2024
Per Andersen har gjort noget helt usædvanligt. Han har skrevet og sendt et brev til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Den 72-årige it-specialist synes, at han og andre seniorer er kommet i klemme. Han havde ventet at få efterbetalt lidt over 80.000 kroner i folkepension for 2023.
Men det sker ikke. Per Andersen kan nemlig ikke ændre på, at han har haft udskudt udbetalingen af sin folkepension, fordi han stadig arbejdede.
Det havde han regnet med var muligt, efter at reglerne for modregning blev ændret i fjor. Men det lader sig ikke gøre, oplyser Udbetaling Danmark.
Se hele Pers brev til Folketinget
Tilbage til arbejde
Per Andersen bor i Tårnby og har i mange år arbejdet hos Topdanmark. I 2018 gik han på folkepension som knap 66-årig.
Sådan kan pengene udbetales
Når den udsatte folkepension skal udbetales, har modtageren tre muligheder:
- Livsvarigt ventetillæg til folkepensionen
- 10-årigt forhøjet ventetillæg til folkepensionen
- Engangstillæg for grundbeløbet og 10-årigt forhøjet ventetillæg til pensionstillægget
Valgmulighed 3 giver mulighed for at få udbetalt et beløb (éngangstillæg) svarende til grundbeløb for ét år, hvis man har haft opsat pension i et år.
De tre valgmuligheder er beregnet, så en senior med gennemsnitlig levetid får udbetalt totalt cirka det samme, uanset hvad han eller hun vælger.
Der er flere forhold, der har betydning for, hvad der er mest økonomisk rentabelt for den enkelte. Derfor kan det ikke siges entydigt, at det altid er bedre at gøre det ene frem for det andet.
Det afhænger ikke mindst af borgerens faktiske levetid. Hvis man bliver 100, er det formentlig bedst at vælge nummer 1. Hvis man dør kort efter man har bedt om udbetaling, er nummer 3 mest givtig.
Men Topdanmark savnede hans ekspertise i et særligt it-program. Derfor begyndte han at arbejde igen i 2021 og fortsatte frem til slutningen af 2023.
It-specialistens løn var så høj, at han efter de dagældende regler slet ikke kunne få noget i folkepension. Derfor benyttede han muligheden for at udskyde udbetalingen – opsætte sin folkepension, som det kaldes.
De nye regler
Men i 2022 og 2023 ændrede Folketinget i to omgange reglerne. Det betyder, at egne og partners arbejdsindtægter ikke længere har betydning for størrelsen af folkepension.
Dele af lovgivningen kunne ikke gennemføres straks. I stedet er der her i 2024 sket en efterregulering af udbetalingerne i fjor.
Mange har fået ekstra. Per Andersen havde også set frem til at få lidt over 80.000 kroner for det grundbeløb i folkepensionen, som han ikke modtog i fjor.
Forslag om ekstra mulighed
Men i september i år modtog han ingen pensionsopgørelse ligesom sin kone. Det undrede ham, og han kontaktede Udbetaling Danmark.
Her fik han at vide, at han havde udskudt sin folkepension. Det havde de nye regler ingen betydning for.
”Det synes jeg, at der har manglet information om. Derfor har jeg bedt beskæftigelsesudvalget i Folketinget overveje, om der ikke burde være en mulighed for at ændre udsat folkepension for 2023,” forklarer Per Andersen.
Sådan har han valgt ekstra
Folkepensionisten er i dag stoppet med at arbejde og har nu bedt om at få udbetalt sin folkepension. Han modtager også penge fra arbejdsmarkedspension og private pensionsordninger og kan derfor kun få grundbeløbet.
Til gengæld får han i de næste ti år udbetalt et ventetillæg oveni den normale sats for folkepensionens grundbeløb. Det skyldes, at han har haft opsat udbetalingen.
”Jeg kunne også have fået et éngangsbeløb i tillæg. Men det passer mig bedre at modtage pengene hen over de næste år,” siger Per Andersen.
Her er forklaringen
Udbetaling Danmark oplyser, at det ikke er muligt at ændre opsat pension med tilbagevirkende kraft. Personen skal selv bede om, at begynde at få folkepensionen. Derefter starter udbetalingen kort efter.
Når seniorer beder om at få udsat folkepension, bliver de vejledt om, at de selv skal bede om det, når de ønsker at få udbetalt pengene. Det oplyser Udbetaling Danmark.
”Vi har derudover udarbejdet en del vejledninger på borger.dk, i forbindelse med de nye regler trådte i kraft, for at vejlede om ordningerne med at opsætte pensionen og med at arbejde og modtage folkepension,” tilføjer Udbetaling Danmark.
Først publiceret: tirsdag 5. november 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 12. november 2024 kl. 08:44