
Optimer madlavningen og minimer opvasken
Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.
Senest opdateret: mandag 20. januar 2025
Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?
Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen “Alt i en” den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.
Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.
“Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway,” siger Louisa Lorang.
Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.
Husk at overholde forholdene
En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.
“Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar,” siger kokken.
Oplagte ingredienser at smide i din “alt i en”-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.
Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.
“Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere,” siger Louisa Lorang.
Her er hendes favoritter
Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.
Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.
Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.
Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.
“Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet,” siger Louisa Lorang.
Smager af enormt meget
Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.
“Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit,” siger Louisa Lorang og fortsætter:
“Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad – og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.”
Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.
Opskrift på tandoorikylling
Opskrift til to personer.
Ingredienser:
* 2 søde kartofler
* 2 rødløg
* 3 spiseskefulde smagsneutral olie
* Salt og peber
* 1 spiseskefuld sød paprika
* 1 spiseskefuld nigella
* 2 teskefulde spidskommen
* 1 teskefuld røget paprika
* En halv teskefuld stødt kanel
* 300 gram kyllingestrimler
* 200 gram moset tomat
* 2 deciliter kokosmælk
* 1 spiseskefulde smør
Til servering:
* Yoghurt
* 1 håndfuld koriander
* 1 håndfuld mynte
* 1 citron
* Naanbrød
* Chutney
Fremgangsmåde:
* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.
* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.
* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.
* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.
* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.
Først publiceret: onsdag 15. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 20. januar 2025 kl. 12:54