Folk på 60 år eller ældre er i gennemsnit 13 procent mere tilfredse med livet end dem under 30 år.

Ældre har den højeste livskvalitet: Særligt de 74-årige topper

Ældre i Danmark oplever generelt en høj livskvalitet, og særligt de 74-årige topper statistikken. Stærke sociale relationer, en positiv tilgang til livet og en bedre evne til at håndtere følelser spiller en stor rolle, viser ny stor undersøgelse.

Senest opdateret: tirsdag 1. april 2025

Ældre i Danmark oplever generelt en høj livskvalitet, og særligt de 74-årige er den mest tilfredse aldersgruppe.

Det viser en stor undersøgelse fra Realdania, hvor 122.000 danskere har vurderet deres livskvalitet.

En af konklusionerne er, at sociale relationer er den vigtigste enkeltstående positive faktor i forhold til livskvalitet, mens ensomhed er den mest betydningsfulde negative faktor.

“I Realdania har vi gennem 25 år arbejdet for at skabe øget livskvalitet der, hvor det byggede miljø og de fysiske rammer kan gøre en positiv forskel. Med undersøgelsen får vi et enestående indblik i, hvad der former danskernes livskvalitet og for eksempel betydningen af menneskelige relationer. Det bekræfter os i, at fællesskaber er vigtige. Vi skal derfor både passe på de mange fællesskaber, vi allerede har, og inspirere til nye fællesskaber. Vi håber, at undersøgelsen og bogens konklusioner kan bidrage til en mere kvalificeret samtale i samfundet om, hvordan vi kan øge livskvaliteten i Danmark,” siger adm. direktør Jesper Nygård.

Folk på 60 år eller ældre er i gennemsnit 13 procent mere tilfredse med livet end dem under 30 år. Så i stedet for en U-kurve – hvor tilfredshed findes blandt helt unge og meget gamle, som man ofte ser i udlandet – er der i Danmark nærmest tale om en bakketop.

Ældre mænd med høj livskvalitet

Sociale relationer spiller en afgørende rolle, mens ensomhed er den største negative faktor. Ældre har en tendens til at være bedre til at nyde livet, styre deres følelser og undgå negative situationer, hvilket bidrager til en højere trivsel, fremgår det.

Livskvalitet

Livskvalitet ikke er noget, man opnår. Altså noget, man arbejder hen imod og derefter – som
en pokal – kan stille på hylden. Det er heller ikke en rejse, hvor man efter møje og besvær til sidst ankommer og derefter kan hænge ud i nirvana resten af livet.

Tværtimod forandres livskvaliteten gennem livet.

Livskvaliteten ikke er hugget i sten. Du fødes ikke med den. Det nabolag, du voksede op i, er ikke din skæbne. Det er snarere formet i sand, for vores livskvalitet afhænger ganske vist af vores kår, men kun til en vis grad.

Det aldrig er for sent at ændre på sine livsbetingelser. Endelig er der én ting slår alt andet med længder: vores sociale relationer. Ikke mængden af venner på de sociale medier. Det er kvaliteten af dem, der betyder noget.

Med andre er din livskvalitet ikke kun afhængig af dig selv. Den afhænger af dine relationer. Det er dit liv med andre, der er det vigtigste at fokusere på.

Kilde: Harvard Study of Adult Development

Samtidig viser undersøgelsen, at ældre mænd generelt har en lidt højere livskvalitet end kvinder. Mens mænd ofte bliver mere ensomme, hvis de bor alene, er kvinder i parforhold oftere ensomme.

Tab af en ægtefælle kan påvirke livskvaliteten, men det er især følelsen af ensomhed, der har betydning.

Alderen gør os bedre til at nyde livet

Forskningen peger på flere årsager til, at ældre oplever en højere livskvalitet.

Ifølge professor Laura Carstensen fra Stanford Universitys Center for Longevity skyldes det blandt andet, at vi med alderen bliver bedre til at fokusere på de ting, der virkelig betyder noget.

Når vi ved, at livet ikke varer evigt, bliver vi mere bevidste om at nyde nuet og bruge tiden på meningsfulde relationer og oplevelser.

Samtidig viser forskningen, at ældre generelt bliver bedre til at regulere deres følelser og undgå negative situationer. De oplever også ofte mere respekt og venlighed fra omgivelserne, hvilket kan bidrage til en øget følelse af trivsel.

Fællesskab er afgørende

Sociale relationer er ifølge Realdanias undersøgelse den vigtigste positive faktor for livskvalitet.

Det betyder, at stærke fællesskaber og gode sociale netværk kan være afgørende for et godt liv – især i alderdommen. Omvendt viser undersøgelsen også, at ensomhed er den mest betydningsfulde negative faktor.

Tabet af en ægtefælle eller partner kan være en stor udfordring, men undersøgelsen viser, at det ikke nødvendigvis er enkestatus, der påvirker livskvaliteten negativt.

Derimod er det den manglende sociale kontakt og følelsen af ensomhed, der gør en forskel. Ældre mænd er oftere ensomme, hvis de bor alene, mens kvinder i parforhold oftere rapporterer om ensomhed.

Kvinder og mænd oplever forskellig livskvalitet

En interessant detalje, der fremhæves i undersøgelsen er, at ældre mænd generelt rapporterer en lidt højere livskvalitet end ældre kvinder. Det kan skyldes flere faktorer, blandt andet at mænd ser ud til at få en større gevinst af et parforhold sammenlignet med kvinder.

Samtidig viser internationale studier, at ældre kvinder i højere grad kan opleve udfordringer ved at bo alene. Dog viser Realdanias undersøgelse, at både mænd og kvinder har en højere livskvalitet, når de ikke bor alene.

Rapporten “Ældres helbred, funktionsevne og livsstil” fra VIVE peger også på, at tab af en partner er en væsentlig faktor for mistrivsel. Da kvinders middellevetid i gennemsnit er længere end mænds – 83,4 år mod 79,6 år – betyder det, at flere kvinder end mænd oplever at miste deres partner, hvilket kan spille en rolle i forskellen i livskvalitet mellem kønnene.

Hvordan kan vi forbedre ældres livskvalitet?

For at sikre, at ældre har mulighed for at opretholde en høj livskvalitet, er det vigtigt at styrke fællesskaber og sociale netværk. Det kan blandt andet ske gennem:

  • Støtte til seniorfællesskaber og foreningsliv
  • Flere aktiviteter og mødesteder for ældre
  • Øget fokus på, hvordan man modvirker ensomhed blandt ældre, der bor alene
  • Bedre adgang til sundheds- og ældrepleje, der kan understøtte fysisk og psykisk trivsel
  • Fremme af initiativer, der hjælper ældre med at forblive aktive og engagerede i samfundet

Her er størst livskvalitet

Den gennemsnitlige livskvalitet i Danmark ligger på 7,51 på en skala fra 1 til 10, men den er højere i visse områder.

Læsø Kommune topper listen med den højeste livskvalitet blandt kommunerne, mens postnummeret 8420 Knebel på Djursland har den højeste gennemsnitlige livskvalitet i hele landet.

Realdania præsenterer undersøgelsens resultater i bogen “Vores Livskvalitet”, som udkommer på foreningens jubilæumskonference 20. marts – FN’s internationale dag for lykke.

Livskvalitet fordelt på kommuner (Jo mørkere grøn, desto højere livskvalitet)

Hvad gør dig glad?

Hvad skal der til for at gøre dig tilfreds, lykkelig og glad? Fortæl det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 20. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 1. april 2025 kl. 09:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.