Hvis kunder er utilfredse med deres bank, så skal de skynde sig at klage. Det kan blive dyrt bare at lade stå til og se tiden an.

Brokkede sig over dårlig rådgivning: Så tilbagebetalte banken 23.000 kroner

Ægtepar havde en pensionsordning, som var sat i værdipapirer, og de betalte for forvaltning, men var utilfredse med afkastet - og fik penge straks efter en klage. Brok dig med det samme – dit krav kan blive forældet.

Senest opdateret: mandag 7. april 2025

Det kan betale sig at klage, hvis en kunde er utilfreds med sin bank. Sådan ser det i hvert fald ud i en sag, som Det finansielle ankenævn har behandlet.

Et ægtepar var kunder i Nordea og havde blandt andet en livrente, som var investeret i værdipapirer. De fik rådgivning fra banken, men var utilfredse med afkastet.

De brokkede sig i første omgang direkte til Nordea, som afviste og forklarede, at banken havde gjort, hvad de skulle. Derefter sendte parret en klage til Det finansielle ankenævn.

Dagen efter den henvendelse skrev Nordea til ægteparret, at de tilbagebetalte over 23.000 kroner af, hvad parret havde betalt for rådgivning og forvaltning.

Penge tre år tilbage

Pengene fra banken dækker rådgivningsgebyrer for de foregående tre år. Nordea nægter at dække betalinger for tiden længere tilbage.

Der er nemlig en forældelsesfrist på tre år i den slags sager. Det har Det finansielle ankenævn nu godkendt.

Derfor er læren af sagen også, at hvis kunder er utilfredse med deres bank, så skal de skynde sig at klage. Det kan blive dyrt bare at lade stå til og se tiden an.

Klag først til banken. Og giver banken ikke tilfredsstillende svar, så kontakt Det finansielle ankenævn.

Sådan gik det galt

Parret havde ikke bare en livrente i banken. De ejede også frie midler, som var investeret i danske og udenlandske værdipapirer.

I 2017 indgik de en aftale med Nordea om investeringsrådgivning. Banken skulle gennemgå deres investeringer fire gange om året og udarbejde rapporter om afkast og beholdning.

Det skulle de betale 0,45 procent af formuen for om året. Det er typisk, hvad mange pengeinstitutter kræver for sådan en ydelse.

Banken afviser

I starten af 2024 brokkede parret sig til banken. De klagede over, at værdien af investeringerne i livrenten på 12 år var faldet med 5,5 procent ifølge deres opgørelse.

De var utilfredse med Nordeas håndtering. Derfor ville de overføre livrenten til et pensionsselskab.

Kort efter afviste banken parrets indsigelser. Rådgivningen var sket i henhold til deres praksis, skrev Nordea.

Bank nægter at kommentere

Den 26. maj 2024 sendte parret en klage til Det finansielle ankenævn. Dagen efter – den 27. maj – meddelte Nordea til parret, at de tilbagebetalte mere end 23.000 kr.

Det dækker rådgivningsgebyrer for årene 2021-2023. Ankenævnet konkluderer, at de ikke har krav på mere.

Faglige Seniorers nyhedsbrev har spurt Nordea, hvorfor de tilbagebetaler penge til kunden, når banken siger, at den har gjort, hvad den skulle?

Men banken nægter at kommentere den konkrete kundesag.

Se omtalen af sagen hos Det finansielle ankenævn

Her kan du klage over banken

Lovgivningen sikrer dig, at der er en klageansvarlig i din bank, som kan hjælpe dig i tvister mellem dig og banken.

Du kan finde den klageansvarlige på bankens hjemmeside eller ved at spørge din bankrådgiver.

Bliver problemet ikke løst sammen med den klageansvarlige, kan du som privatkunde klage til Det finansielle ankenævn.

Du skal sende din klage ved at udfylde et særligt klageskema, som du finder på ankenævnets hjemmeside. Det koster 200 kronet, som du får tilbage, hvis du får medhold i sagen.

Først publiceret: mandag 7. april 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. april 2025 kl. 12:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.