
Danske Ældreråd: Inger Møller Nielsen genvalgt som formand
På repræsentantskabsmødet i Danske Ældreråd blev formand Inger Møller Nielsen genvalgt uden modkandidat. Der er nok at tage fat på for ældrerådene med to store reformer lige om hjørnet.
Senest opdateret: tirsdag 20. maj 2025
Der var hverken dramatik eller kampvalg, da Danske Ældreråd 12. maj afholdt repræsentantskabsmøde.
En enig forsamling genvalgte Inger Møller Nielsen som formand for landsorganisationen, der samler ældrerådene i alle 98 kommuner. Hun har siddet på posten siden 2021 og begynder nu sin tredje periode.
“Jeg er rigtig glad for, at mine kollegaer i ældrerådene endnu en gang viser mig tillid. Det er et privilegium at få lov til at fortsætte samarbejdet, sagde Inger Møller Nielsen efter valget, som fandt sted uden modkandidat.
Inger Møller Nielsen er til daglig formand for Ældrerådet i Brønderslev Kommune, men med formandsposten i Danske Ældreråd spiller hun også en central rolle på landsplan, hvor hun arbejder for at styrke ældres medindflydelse på politikken inden for både ældrepleje, sundhed og velfærd.
“Vi har rigtig mange dygtige mennesker i ældrerådene, og i fællesskab har vi sat gode fingeraftryk – blandt andet på den nye ældrereform, der har været en af hjørnestenene i vores arbejde de seneste par år,” lød det fra den genvalgte formand.
Ældrereform med store forventninger
En væsentlig del af Danske Ældreråds arbejde i den kommende tid bliver at følge implementeringen af den nye ældrereform, der træder i kraft 1. juli 2025.
Reformen skal efter politiske løfter føre til bedre og mere værdig ældrepleje – men succesen afhænger af, hvordan kommunerne griber opgaven an.
I en fælles udtalelse fra landets ældre- og seniorråd fremhæves tre forhold som helt afgørende for, at intentionerne bag reformen bliver til virkelighed:
1. Kontinuitet og sammenhæng i plejen
Det skal være slut med, at ældre borgere møder et væld af forskellige personer og selv skal bære informationer fra medarbejder til medarbejder.
“Det er helt afgørende, at borgerne oplever større kontinuitet og sammenhæng i deres plejeforløb. Der skal være faste teams og helhedspleje, og sygeplejen skal være integreret fra begyndelsen,” lyder det i udtalelsen.
2. Reel selvbestemmelse
Et kerneelement i ældrereformen er ønsket om mere selvbestemmelse for borgerne. Men ifølge ældrerådene er det afgørende, at dette ikke blot bliver en skrivebordsvision.
– Det skal kunne ses tydeligt i de nye pleje- og omsorgsforløb, og medarbejderne skal være fagligt klædt på til at tage dialogen med borgerne – også dem, der er kognitivt svækkede, hedder det.
3. En styrket forebyggelsesindsats
Ældrereformen afskaffer det hidtidige krav om forebyggende hjemmebesøg og giver i stedet kommunerne frihed til selv at tilrettelægge indsatsen. Det vækker både håb og bekymring blandt ældrerådene.
“Det giver nye muligheder, men også risiko for, at forebyggelsen nedprioriteres i nogle kommuner. Det må vi for alt i verden undgå. Vi opfordrer til, at kommunerne bruger friheden til at sætte en ambitiøs dagsorden, der fastholder og styrker forebyggelsen,” lyder opfordringen.
Milliarden skal ikke lappe huller
Med ældrereformen følger også en økonomisk ramme: En milliard kroner årligt er afsat til at understøtte de nye initiativer. Men pengene skal bruges med omtanke, advarer Inger Møller Nielsen:
“Det er vigtigt, at den ekstra milliard kroner, der er afsat til implementeringen af ældrereformen, bruges til at realisere reformens intentioner – og ikke til at lappe på huller i kommunernes budgetter,” siger hun.
Ældrerådenes stemme skal høres
Ud over ældrereformen peger Inger Møller Nielsen også på den kommende sundhedsreform som et område, hvor ældrerådene skal have en stemme. Hun vil især holde øje med, hvordan kommunerne håndterer den frihed, de har fået på forebyggelsesområdet.
“Jeg vil blandt andet fokusere på, at den store frihed, som kommunerne har fået, bliver brugt til at styrke indsatsen – og ikke som en spareøvelse. Og så vil jeg arbejde for, at ældrerådene bliver hørt og inddraget i de nye sundhedsråds arbejde,” siger hun.
Inger Møller Nielsen går dermed ind i sin tredje periode med en klar ambition:
“Der er nok at tage fat på. Jeg glæder mig til at følge tingene til dørs – sammen med de 98 ældreråd landet over.”
Først publiceret: lørdag 17. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 20. maj 2025 kl. 13:57