Der mangler 1,1 milliard kroner til velfærd i den offentlige sektor, mener Socialdemokratiet.

S: Fredag løber Danmark tør velfærdspenge

Socialdemokratiet varmer op til finanslovsdebat ved at garantere, at væksten i det offentlige forbrug som minimum skal følge den demografiske udvikling. Venstre: Pjank og pjat.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

“Hvis man har en gammel bedstefar, der skal på plejehjem efter på fredag, er der ikke råd til det. Eller hvis ens barn skal begynde i vuggestue på mandag, er det bare ærgerligt. Danmark løber nemlig tør for velfærdspenge på fredag, siger Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Det store oppositionsparti varmer op til torsdagens debat i Folketinget om næste års finanslov ved at angribe regeringen for at underfinansiere ældrepleje, daginstitutioner og anden borgernær velfærd, skriver avisen.dk

– I år mangler der 1,1 milliard kroner til velfærd i den offentlige sektor, fordi regeringen ikke har taget højde for, at der kommer flere ældre og børn. Opgørelsen kommer fra Finansministeriet og viser, at regeringen slet ikke sætter penge af til den demografiske udvikling, fastslår Benny Engelbrecht.

Regnestykket fra finansminister Kristian Jensen (V) fremgår af et svar til Finansudvalget i midten af august. Den årlige vækst i det offentlige forbrug i 2018 er sat til 2,4 milliarder kroner. Samtidig anslår finansministeriet, at øgede udgifter til flere børn og ældre burde være 3,5 milliarder for at følge med den demografiske udvikling.

Læs også: Faglige Seniorer om finanslov: Ældre-millioner ædes op af besparelser i kommuner

Fredag er kontoen tom

Omregner man 1,1 milliard kroner til en årskalender, svarer det til 115 dage uden finansiering af de flere ældre, der skal have hjemmepleje eller på plejehjem, eller de nye børn, der skal i vuggestue. Og fredag 7. september er kontoen til at rette op på den demografiske udvikling tom, anfører Socialdemokratiet.

– Jeg synes jo bare, at regeringen skal indrømme, at sådan er virkeligheden, og samtidig erkende, at hvis man kigger i årene frem mod 2025, vil udviklingen fortsætte år for år. Der vil være et stort efterslæb på vores velfærd, siger Benny Engelbrecht.

Læs også: S er ikke imponeret: Tynd finanslov for ældre

Venstre: Det er pjank og pjat

Men det regnestykke kalder Venstres finansordfører Jacob Jensen for en gang useriøst vrøvl.

– Vi tildeler faktisk flere midler til ældreplejen næste år, og jeg synes, at det er noget tyndbenet. Ældreområdet og de ældre er også for vigtige til at lave sådan noget pjank og pjat, siger han.

Jacob Jensen mener, at Socialdemokratiet regner meget forsimplet, når de sætter lighedstegn mellem antal flere ældre og flere børn og antal ekstra kroner til velfærd.

– Jeg vil ikke anerkende, at der mangler 1,1 milliard kroner i år, for det er jo en teknisk øvelse i et excel-ark. De ældre er friskere og sundere end for ti år siden. For mig handler det ikke om, hvem der kan bruge flest penge men på resultaterne, fastslår han.

Læs også: Hjertesyg på 81 år: Skal vente 212 dage på undersøgelse

Jacob Jensen fremhæver blandt andet, at regeringen lige har fremlagt en reform, der vil frigøre flere hænder fra administration og bureaukrati i den offentlige sektor.

– Hvis det lykkes, får vi mere ældrepleje for de samme penge. Derfor kan man ikke bare hele siden sige, at vi skal bruge flere milliarder på flere ældre for at sikre kvaliteten af ældreplejen, siger han.

Læs også: Danskerne strutter af livskraft: Langt flere bliver over 80 år

S-garanti: Væksten skal følge demografien

Benny Engelbrecht henviser til, at der siden 2015 er blevet 93.000 flere danskere over 70 år. Det kræver øgede bevillinger til blandt andet sosuer, fremfører han.

– Kommunerne bøvler med at tilpasse deres budgetter for at få tingene til at hænge ordentligt sammen. Men det kan kun lade sig gøre, fordi de skærer ned. Men pointen er, at hvis vi skal levere en ordentlig kvalitet af velfærd til flere børn og ældre, er vi også nødt til at sende flere penge, fastslår han overfor avisen.dk

 

Først publiceret: torsdag 6. september 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.