De ældre og deres udfordringer blev overset i åbningstalen. Kun fem gange blev ordet "ældre" nævnt på trods af, at ældreområdet de næste 10-15 år kræver store investeringer.

Beskæmmende: Løkke overser ældre i åbningstale

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overså fuldstændig de ældre i åbningstalen. Det selv om kommunerne står med kæmpe udfordringer på ældreområdet. ”Foruroligende og beskæmmende”, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Det var ikke med mange ord, statsminister Lars Løkke Rasmussen omtalte de ældre i sin åbningstale til Folketinget.

Ud af talens i alt 4.437 ord optræder ”ældre” fem gange, viser en gennemgang af den næsten timelange tale.

Statsministeren havde ikke mod til at adressere det område, som i de kommende 10-15 år kommer til at kræve de største investeringer.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

At statsministeren på den måde undlader at sætte ældre på dagsordenen for det næste Folketingsår foruroliger Faglige Seniorer, der har 230.000 medlemmer over 60 år fra LO-forbund.

Det sagde Løkke om de ældre

.... Så den svækkede ældre patient, der bliver indlagt på hospitalet, oplever at blive taget trygt og ordentligt hånd om. Hvor sygehus, egen læge og kommunen arbejder sammen. Tilrettelægger et samlet, overskueligt forløb. Hele vejen fra indlæggelse til opfølgning og genoptræning, som måske skal fortsætte i det lokale sundhedscenter.

I dag har mange udsigt til et aktivt og godt liv – langt op i årene. Det kan vi godt glæde os over. Og se frem til.
Men der er desværre også ældre – alt for mange ældre – som føler sig ensomme. Andelen af selvmord er næsten dobbelt så høj blandt ældre, som i resten af befolkningen.
Det er hjerteskærende. Ja – næsten skamfuldt for et samfund.
Vi har hver især et ansvar for vores nærmeste. Kommunen eller hjemmehjælperen hverken kan eller skal erstatte varmen fra familie og venner.
Men det store fællesskab skal kunne favne dem, som har brug for det. Den ambition må vi have.
Regeringen vil afsætte mere end 700 millioner kroner over 4 år til bedre ældrepleje, mere omsorg og til at tiltrække flere medarbejdere.

(Fra Lars Løkke Rasmussens åbningstale til Folketinget, 2018)

”Det er beskæmmende, at statsministeren helt undlader at adressere en af de største udfordringer for fremtidens velfærdssamfund i talen ved åbningen af Folketinget. Der var ingen omtale af omsorgen og plejen af vores ældre medborgere, selvom mange kommuner i disse dage kæmper med at finde ressourcer til denne opgave,” lyder kritikken fra direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, der er blandt dem, der bestemt ikke giver statsminister Lars Løkke gode karakterer for sin åbningstale.

Læs også: Faglige Seniorer om finanslov: Ældre-millioner ædes op af besparelser i kommuner

Løkkes mange undladelsessynder

Faglige Seniorer havde forventet, at regeringen efter flere undladelsessynder på ældreområdet alligevel i sit sidste år ved magten inden valget ville bringe de ældre højere op i den politiske debat.

”Statsministerens yndlingsbeskæftigelse for tiden er at rose sig selv for velfærdssamfundets frelse. Alligevel havde han ikke mod til at adressere det område, som i de kommende 10-15 år kommer til at kræve de største investeringer. Det er mangel på fokus på de reelle problemer, som vi står overfor. Befolkningsudviklingen medfører et stigende behov for ældre- og plejeboliger. Vi får brug for flere plejehjemspladser og vi får brug for flere mennesker til at tage sig af de plejekrævende ældre. Men det er åbenbart ikke så vigtigt, at det kan blive medtaget i statsministerens oplistning over de kommende opgaver for regering og folketing,” lyder det skuffet fra Palle Smed.

Kommunerne er netop nu ved at lægge allersidste hånd på budgetterne, der i mange steder i landet indeholder nedskæringer på ældre- og omsorgsområdet. Heller ikke de udfordringer åbnede Lars Løkke Rasmussen for en løsning af i sin åbningstale, mener Palle Smed.

”Statsministeren er mest tilbøjelig til at glemme denne opgave ude i kommunerne, for så kan han ikke klandres for ansvaret. Men sagen er jo, at statsministeren og kommunerne har et fælles ansvar for, at denne opgave bliver løst ordentligt.”

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Ikke et ord om folkepensionen

De økonomiske forhold for den enkelte ældre blev heller ikke nævnt i åbningstalen. Det selv om blandt andet reguleringen af folkepensionen har været et varmt emne i debatten de seneste måneder.

”Mange folkepensionister har alt for ringe økonomiske forhold. Vi har brug for at forbedre forholdende for de ringest stillede pensionister. Men den udfordring fandt heller ikke vej til indholdet af åbningstalen,” lyder det fra Palle Smed.

Læs også: Faglige Seniorer: Hjælp nu de fattigste pensionister

Fravær af omtale af ældre på arbejdsmarkedet

Regeringen nedsatte i foråret en tænketank, der skal se på, hvordan flere ældre kan fastholdes på arbejdsmarkedet og motiveres til at udskyde overgangen til pension. På et presset arbejdsmarked med mangel på arbejdskraft er det ellers en af de politiske greb, der kan drejes på, for at få flere til at arbejde længere.

”Mange ældre er parate til at give samfundet en ekstra hånd. Og regeringen har endda nedsat en tænketank, som skal stimulere de ældre til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Der er brug for skarpe politiske signaler om den voldsomme modregning, som ældre udsættes for, når de påtager sig et arbejde. Det emne var også fraværende i åbningstalen,” siger Palle Smed i en kommentar.

Læs også: Staten kan tjene 350 millioner kroner ved at hæve pensionistfradrag for job

Fakta: Løkkes 700 millioner til ældre

I åbningstalen nævner Lars Løkke Rasmussen, at regeringen vil afsætte mere end 700 millioner kroner over 4 år til bedre ældrepleje, mere omsorg og til at tiltrække flere medarbejdere.

Pengene indgår i forslaget til Finanslov, der blev offentliggjort i august. Og er altså ikke en “ny” bevilling.

Debat: Hvad synes du om Løkkes åbningstale?

Faglige Seniorer har voldsomt kritiseret statsministerens åbningstale. Men hvad mener du? Var det en god eller dårlig tale? Deltag i debatten på Faglige Seniorers hjemmeside – Klik her

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1875827259132210?__xts__[0]=68.ARDykbPXG8Pdbe1UevY6u1n9cyzLYlvfy3ybAPEg2q6RUSwGqtVI2lvs_ivrW0LGMvlJZp6WMFDgL80l7d87oWg6B75PmZ2_VsXsFH2ggj7i_jPUgnA-NptXpdAC6SmqGA6XE3qQFTMHzHJQjbQipyAr3CDEsFJrQAgR_wF8u2wKkIR_Iyqsbg&__tn__=-R

 

 

Først publiceret: tirsdag 2. oktober 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:01

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.