Kommunernes besparelser rammer de ældre, viser FOA's gennemgang.

Ældre bliver ramt: Kommuner sparer for milliarder

Budgetterne for næsten alle kommuner er nu på plads for næste år. Der er udsigt til besparelser for over 2,5 milliarder kroner – blandt andet på ældreområdet. Se her hvor meget din kommune svinger sparekniven.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

De danske kommuner skal næste år finde besparelser for 2,5 milliarder kroner. Det viser en gennemgang af de kommunale budgetforlig, som FOA har foretaget.

Sparekniven rammer også de ældre i kommunerne.

Man kan godt blive i tvivl om, hvem den gode danske økonomi kommer til gavn i sidste ende.

Thomas Enghausen, næstformand i FOA

Det er blandt andet forringelser af nattebemandingen på plejecentre og et farvel til klippekortsordningen for de ældre, der er de mærkbare konsekvenser, som besparelserne får for borgerne i kommunerne.

Debat: Hvad synes du om besparelser?

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller om, hvor går for Danmarks økonomi, er virkeligheden en anden ude i kommunerne. Her skal der spares.

Opgørelsen fra fagforeningen FOA viser, at kommunerne skal spare mindst 2,5 milliarder kroner på budgetterne for næste år.

Hvad synes du om, at kommunerne skal spare? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side. Din mening er velkommen.

Deltag i debatten - KLIK HER

”Nogle af de skrækhistorier, som vi har fået fra lokalområderne i forbindelse med fremlægningen af sparekatalogerne, bliver desværre til virkelighed nogle steder,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen i en pressemeddelelse.

Læs også: Faglige Seniorer om finanslov: Ældre-millioner ædes op af besparelser i kommuner

Går det godt, når kommuner skal spare?

95 kommuner har indtil i dag indgået budgetforlig. Selvom kommunerne i sommerens økonomiaftale fik 1,2 mia.kr. ekstra til service, er kommunerne tilsyneladende nødt til at finde store besparelser for at dække de lokale behov.

“Vi hører igen og igen fra Christiansborg, at det går godt i den danske økonomi. Men når vi kan konstatere, at der er så stort et behov i kommunerne for at finde besparelser i næste års budgetter, kan man godt blive i tvivl om, hvem den gode danske økonomi kommer til gavn i sidste ende,” siger Thomas Enghausen.

En del af besparelserne skyldes regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram, som pålægger kommunerne at finde effektiviseringer for 1 mia.kr. om året, oplyser Thomas Enghausen.

Læs også: Beskæmmende: Løkke overser ældre i åbningstale

Så meget sparer kommunerne

2,5 milliarder kroner har kommunerne i samlede besparelser i budgetterne for 2019. Det er FOA, der har gennemgået sparekataloger og budgetforlig for alle de kommuner, der har lagt dem frem. Tallene er summerede besparelser, og er ikke fratrukket eventuelle investeringer.

Se også kortet på FOA’s hjemmeside.

Kilde: FOA

Først publiceret: fredag 5. oktober 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.