Faglige Seniorer vil have gjort op med en syg kultur på plejehjem, hvor ældre og svagelige medborgere behandles uværdigt.

Faglige Seniorer: Grib ind mod syg kultur på plejehjem

”Gruopvækkende”. Sådan lyder det fra fagbevægelsens seniorer, der kræver et opgør med syg kultur på plejehjem efter TV-dokumentar.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Der må gribes ind nu for at ændre på en syg kultur, hvor ældre og svagelige medborgere behandles uværdigt.

Sådan lyder det fra fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer efter offentliggørelsen af TV-dokumentaren ”Plejehjem bag facaden”, som afslører grove om omsorgssvigt på flere danske plejehjem.

Den syge kultur på plejehjem skal der sættes en hurtig og effektiv stopper for.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

”Det er ganske enkelt gruopvækkende optagelser, der skærer dybt i hjertet. Så uværdig behandling må ingen udsættes for. Den syge kultur på plejehjem skal der sættes en hurtig og effektiv stopper for”, lyder det fra Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der med 230.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Plejehjem bag facaden

Dokumentaren ”Plejehjem bag facaden” blev vist på TV2 .

Udsendelsen viser optagelser med skjult kamera fra plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers og afslører, hvordan 90-årige Else Marie Larsen og 90-årige Niels Nielsen udsættes for omsorgssvigt.

Du kan se klip fra dokumentaren under artiklen.

Der over 900 plejehjem i Danmark med 40.000 beboere. Næsten 80 procent lider af en demenssygdom.

”Desværre er det ikke første gang, vi ser den slags afsløringer. Og det har ikke ført til forandringer. Det viser, at det er kørt helt af sporet på nogle plejeinstitutioner. Medarbejdere, der ikke udfører deres job ordentligt. Ledere, som ikke tager ansvar for deres institution. Kommunalpolitikere, som undlader at gribe ind. I flere tilfælde er der tale om omsorgssvigt, som pårørende over lang tid har påtalt. Det er helt uacceptabelt”, siger Palle Smed.

Stærkere rettigheder

Det er kommunerne, der har ansvaret for ældrepleje og plejeboliger, men ifølge Faglige Seniorer viser afsløringerne en åbenlys mangel på ansvar.

”Der er simpelthen for langt ud til virkeligheden på den enkelte institution. Løsningen er ikke at staten skal overtage eller kontrollere mere. Men vi skal have ændret lovgivningen, så beboernes og de pårørendes rettigheder bliver stærkere. Der skal etableres et lovpligtigt pårørende- og beboerråd til alle institutioner, som man kan klage til og som agere overfor ledelse og kommunalpolitikere i tilfælde af omsorgssvigt og misrøgt,” siger Palle Smed.

Politikere aner ikke hvad der foregår

Faglige Seniorer kræver samtidig, at ansvaret for institutionernes ledelse præciseres og tydeliggøres.

”Det er jo desværre åbenlyst, at de ansvarlige politikere ikke aner hvad der foregår. Der er ingen ledelse der reagerer i tide. Det går simpelthen ikke. Klager fra beboere og pårørende skal være synlige, så der kan reageres. Og hvis ledelserne ikke reagerer, skal der sanktioneres. I grove tilfælde ved fyringer. Kommunalpolitikere, der svigter deres ansvar bør også kunne sanktioneres,” siger Palle Smed.

Der er ingen undskyldninger

Han gør opmærksom på, at rigtig mange plejeinstitutioner udføres et godt og kvalificeret arbejde til glæde for beboere, pårørende, medarbejdere og ledere.

”Men det undskylder ikke tilstanden på de steder, hvor det er gået galt. Flere ressourcer og bedre uddannelser er også vigtige elementer i en ny kultur på vores plejeinstitutioner. Men hvis vi ikke får ansvarliggjort lederne og de lokale politikere, så kommer vi ikke nogen vegne. Nu må vi af med disse sorte pletter på vores velfærdssamfund,” siger Faglige Seniorers direktør.

Hvad mener du?

Hvad mener du om TV2’s afsløringer? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Se trailer for TV2-dokumentaren her

https://www.facebook.com/tv2.danmark/videos/4729225040436977/?v=4729225040436977

Først publiceret: torsdag 30. juli 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.