Danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet før de kan gå på folkepension. Nu vil Faglige Seniorer have sat reguleringen på pause.

Skal stige til 69 år: Næste forhøjelse af pensionsalder allerede på vej

Nyt forslag sætter folkepensionsalderen op til 69 år fra år 2035. Faglige Seniorer mener, at politikerne bør sætte reguleringen i bero.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Folkepensionsalderen i Danmark er atter på vej mod ny rekord. Den skal i år 2035 hæves til 69 år. Det er 3 år mere end de nuværende 66 år.

Forslaget om den nye stigning fremgår af et udkast til et lovforslag. Det er midt i sommerstilheden sendt ud til en række organisationer for, at de kan komme med deres kommentarer. Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der forbereder lovændringen.

Der er brug for gulerod og motivation for at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet.

Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer

Den højere pensionsalder vil også betyde højere efterlønsalder.

Allerede fra 2032 vil efterlønsalderen være 66 år. Det er også 3 år mere end de nuværende 63 år.

Se udkastet til lovforslaget her

Højest ét års stigning

Ændringerne er en følge af den velfærdsreform, som et flertal i Folketinget gennemførte i 2006.

Velfærdsreformen indebærer, at politikerne på Christiansborg hvert femte år skal vurdere, om pensionsalderen skal forhøjes. Sidste gang skete det i 2015. Da blev folkepensionsalderen hævet til 68 år med virkning fra 2030.

Skal nyfødte arbejde til 82 år?

Hvis danskernes levealder fortsætter med at sige, som det ser ud til, så venter der flere forhøjelser af pensionsalderen. I hvert fald hvis politikerne stadig lader sig styre af automatikken fra velfærdsreformen, og hvis levealderen fortsætter med at stige.

Konsekvensen vil være, at folkepensionsalderen hæves til 70 år med virkning fra år 2040. Det vil gælde for alle født efter 1. januar 1971.

Fra 2045 stiger den på ny til 71 år og gældende for alle født efter 1. januar 1975.

Hvis den automatik fortsætter, vil pensionsalderen for dette års nyfødte kunne anslås til cirka 82 år.

Velfærdsreformen fastslog, at pensionsalderen skal følge med stigningen i danskernes levetid.

Den nye folkepensionsalder på 69 år fra 2035 kommer ifølge udkastet til at gælde for de danskere, der er født fra 1. januar 1967 og fremefter.

Faglige Seniorer: Sæt regulering i bero

Efter planen skal lovforslaget behandles i Folketinget inden nytår, men det kommer formentlig ikke til at ske uden diskussion.

Politikere fra flere partier har nemlig i et stykke tid varmet op til en debat, om folkepensionsalderen stiger for hurtigt i Danmark.

Faglige Seniorer mener, at reguleringen af folkepensionsalderen bør sættes i bero.

”Vi anbefaler, at vi foreløbig stopper med en folkepensionsalder på 68 år fra 2030. Vi må følge udviklingen i de kommende 10 år og se, hvordan restlevetiden og hele tilbagetrækningsmønstret udvikler sig,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

Brug for gulerod og motivation

Han finder det absurd, at regeringen og folketingets partier diskuter tidligere tilbagetrækning for Arne og andre nedslidte, mens man samtidig hæver folkepensionsalderen.

”Det giver ikke mening i min bog. I stedet for nærmest pr. automatik at tvinge danskerne til en senere folkepension, er der brug for gulerod og motivation for at fastholde de seniorer på arbejdsmarkedet, der både kan og vil arbejde i en høj alder. Allerede nu ser vi en udvikling hen mod et mere fleksibelt arbejdsmarked for seniorer, og den tendens har vi brug for politikerne i langt højere grad stimulerer fremfor at hæve den generelle pensionsalder,” lyder det fra Ole Ibsen.

Længste arbejdsliv i Europa

Faglige Seniorer siger i et høringssvar til lovforslaget, at der er behov for at se på det samlede pensionsbillede og få en sammenhængende reform.

”Det skal vi have tid til og derfor vil en melding om at sætte reguleringen i bero være fornuftig her og nu”.

Både De Radikale og Dansk Folkeparti har i sommer meldt ud, at stigningen i pensionsalderen bør stoppe ved de 70 år.

Danmark har allerede i dag et af de længste arbejdsliv i Europa.

Ifølge en ny opgørelse fra EU’s statistiske kontor, er det kun svenskere og hollændere, der arbejder lidt længere op i livet end danskerne.

Se statistikken fra Eurostat her

Hvad mener du?

Danskerne bliver ældre og derfor stiger pensionsalderen, er det aftalt i velfærdsreformen. Men er det rimeligt med en pensionsalder på 69 år og derover? Had siger du? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side- KLIK HER.

LOVFORSLAG: FOLKEPENSIONSALDER PÅ 69 ÅRFolkepensionsalderen i Danmark er atter på vej mod ny rekord. Den skal i 2035…

Slået op af Faglige SeniorerTorsdag den 6. august 2020

 

Først publiceret: onsdag 5. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.