iskaffe sommer

Tre dejlige opskrifter på kølig kaffe på en varm sommerdag.

Tre kolde kaffedrikke som tager kegler i varmen

I sommervarmen står en skoldhed kaffe formentlig ikke øverst på ønskelisten. Prøv i stedet disse tre kolde kaffespecialiteter.

Senest opdateret: tirsdag 10. august 2021

I sommervarmen står en skoldhed kaffe formentlig ikke øverst på ønskelisten. Prøv i stedet disse tre kolde kaffespecialiteter.

Der er få ting, der læsker ganen, som en kold iskaffe på en varm sommerdag.

Men det behøver hverken at være dyrt, hvinende sødt eller kræve et stort udstyrsstykke. Og faktisk er der flere kolde kaffespecialiteter, som kan genskabes derhjemme.

“På en varm sommerdag efterspørger folk især to ting: en islatte, som er lidt dessertagtig, og en sort kaffe serveret over is”, siger Kian Lindblad Hickmann, der er Danmarksmester i barista og souschef hos Coffee Collective.

Sød islatte

En islatte kan du lave med letmælk, isterninger og et dobbelt shot espresso.

Vælg gerne en aromatisk kaffe, da nedkølingen vil lægge en dæmper på mange af smagsnuancerne.

Hvis du har en sød tand, kan du tilsætte lidt neutral sirup, men det er ikke nødvendigt.

“Nogle har tendens til at hælde rigtig meget sirup i. Jeg råder til, at du holder igen med siruppen. Ellers kan du dårligt smage kaffen, og så kan du næsten lige så godt drikke noget andet”, siger Kian Lindblad Hickmann.

Sort kaffe med isterning

Hvis du ikke er til den cremede, mælkebaserede iskaffe, kan du lave en sort kaffe, som serveres med isterninger.

Kian Lindblad Hickmann kalder det en rigtig en “rigtig tørstslukker”.

“Det er i princippet en filterkaffe, som brygges varm, men køles ned under brygningen”, siger han.

I et professionelt kaffekøkken køles den via en form for fadølsanlæg.

Men uden særudstyr foreslår Kian Lindblad Hickmann, at du laver en stærk filterkaffe, som køles med isterninger.

Husk, at vandet fra isterningerne vil fortynde kaffen og tælle med i regnskabet som vand.

“Så følg en opskrift, eller eksperimenter med, hvad der er den bedste ratio mellem kaffe og vand”, siger han.

Koldbrygget kaffe

Et tredje bud på en sommerlæsker er en såkaldt koldbrygget kaffe, foreslår Henrik Lindegaard, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, hvor han blandt andet underviser i kaffe.

“Man kan endda gøre den lidt drinksagtig ved at servere den med en frisk og frugtig tonic”, siger han.

Som udgangspunkt laves den koldbryggede kaffe ligesom en almindelig kaffe på stempelkande.

Vælg gerne en kaffe, som er lidt frisk, syrlig og frugtig, for kulden vil dæmpe kaffens smagsnoter. I stedet for varmt vand, hælder du koldt vand på kanden og lader det stå i 12 til 24 timer, før du trykker stemplet ned.

“Med koldbrygning får man et andet udtryk frem i kaffen, som bliver mere rund, blød og chokoladeagtig i smagen”, siger Henrik Lindegaard.

Herefter kan du servere kaffen, som den er – eller gå et skridt videre.

Kaffe med tonicvand

Du kan eksempelvis hælde isterninger i et glas, som fyldes halvt op med en frugtig tonicvand såsom Fever-Tree.

“Hæld den koldbryggede kaffe over, hvor den vil lægge sig på toppen. Pynt med en skive appelsin, og så har du en kaffedrink, som ser så godt ud, at gæsterne klapper i hænderne, siger Henrik Lindegaard.

Hvis du går efter det lagdelte look, så hold bagsiden af en teske over glasset, så kaffen pibler ned i lægger sig på toppen.

Det bitre i tonicvanden komplimenterer de bløde, frugtige noter i kaffen.

– Det er en let og læskende sommercocktail, siger Henrik Lindegaard.

Verdens nemmeste kolde kaffedessert

* Hvis du har en sød tand, kan du gå planken ud og lave den italienske kaffedessert "Affogato".

* Det er en kugle vaniljeis serveret med et varmt espressoshot, som får isen til at smelte.

* Desserten er lige så nem, som den lyder - men fordi den kun består af to dele, skal begge sidde lige i skabet. Så brug en ordentlig kaffe og en lækker, fuldfed vaniljeis.

* Hvis du ikke har en espressomaskine, så bryg en stærk, lille kop kaffe.

* Affogato er en lækker dessert, fordi den både indeholder det syrlige, let bitre og aromatiske fra kaffen og det søde og cremede fra isen.

Kilde: faglærer Henrik Lindegaard fra Hotel- og Restaurantskolen.

 

Først publiceret: fredag 6. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. august 2021 kl. 15:46

Emner: