Når et hår ikke kan vokse op gennem huden, kan det heller ikke udføre sin funktion med at lede kroppens naturlige fedt fra talgkirtler op til hudens overflade. Og det kan skabe en betændelseslignende knop.

Indgroede hår og ømme knopper – sådan undgår du dem

Alle risikerer at få indgroede hår. Men du kan faktisk forebygge de ømme knopper på en simpel måde.

Senest opdateret: tirsdag 21. september 2021

Indgroede hår kan være generende og smertefulde. Og de røde knopper kan ramme alle uanset køn og alder.

Det sker dog oftest i forbindelse med hårfjerning ved barbering og voksbehandlinger, fortæller Azita Andersen, som er kosmetisk sygeplejerske og klinikchef på skønhedsklinikken Cleanic.

– Indgroede hår opstår, når et nyt hår forsøger at vokse ud. Og et hår vil altså vokse ind i huden, hvis det ikke har mulighed for at bryde igennem hudoverfladen, forklarer hun og fortsætter:

– Det vil især ske, hvis huden er meget tør og hård, hvis håret er meget blødt og fint, eller hvis der er noget, der blokerer for hårsækken. Det kan både være døde hudceller og stramtsiddende tøj, fortæller Azita Andersen.

Talg hober sig op under huden

Når et hår ikke kan vokse op gennem huden, kan det heller ikke udføre sin funktion med at lede kroppens naturlige fedt fra talgkirtler op til hudens overflade. Og det kan skabe en betændelseslignende knop.

– Når man trykker på knopperne, kan der komme både hår og pus ud. For når talget ikke kan komme op til huden, vil det automatisk hobe sig op indenunder, forklarer den kosmetiske sygeplejerske.

Men det bedste, man kan gøre ved et indgroet hår, er faktisk at lade det være. Ellers risikerer man at få ar, fortæller Line Lie, som er underviser på Nordsjællands Kosmetologskole.

– Medmindre der er tale om en tilstopning, der ikke går væk, er det bedst at lade det hele af sig selv. Men ellers kan man forsøge at fiske det indgroede hår ud med en steril nål.

Rens huden for døde celler

Men der er altså flere ting, du kan gøre for at undgå de irriterende knopper. Det hele ligger nemlig i forebyggelsen.

Og her er det godt at starte med at rense huden for døde hudceller.

Sådan peeler du din hud

* Det anbefales, at man peeler huden et par gange om ugen, men ikke lige efter hårfjerning.

* Mekanisk peeling er, når man manuelt sliber huden med enten en skrubbehandske eller en scrub med korn i. Her anbefales en oliefri sukkerscrub, da en saltscrub vil udtørre huden. Det er dog den grove form for peeling, så den anbefales ikke til ansigtet.

* Kemisk peeling gøres med produkter, som indeholder salicylsyre eller mælke-/frugtsyre, og det opløser de døde hudceller gradvist over tid.

Kilde: kosmetisk sygeplejerske Azita Andersen og kosmetolog Line Lie.

 

– Det er meget vigtigt, at man peeler huden et par gange om ugen. For på den måde forhindrer man tilstopning i hårsækkene, fortæller Line Lie.

Du skal løbende fjerne de døde hudceller og altid lige inden hårfjerning. Efter hårfjerning er huden ekstra følsom, så her skal du vente et par dage.

– På kroppen kan du skrubbe huden med en skrubbehandske eller en scrub en til to gange om ugen og så supplere med en daglig kemisk peeling som eksempelvis et kropsprodukt med frugtsyre, siger hun og fortsætter:

– I ansigtet er det mere hensigtsmæssigt kun at bruge en mildere kemisk peeling på daglig basis, eksempelvis et produkt med salicylsyre eller frugtsyre, som opløser de døde hudceller, fortæller Line Lie.

Brug fugtighedscreme hver dag

Man kan også anvende cremer med syre til kroppen, som kan tilføres hver dag eller efter en scrub.

Og så handler det om at have så blød og smidig hud som muligt, så hårene ubesværet kan vokse op.

– Det får man ved at give huden en daglig fugtighedscreme. Og det er faktisk også nemmere og mindre smertefuldt at fjerne hår fra en blød, velfugtet hud, siger Line Lie.

Det sidste råd lyder på, at man ikke skal iføre sig for stramtsiddende tøj, da det også kan blokere hårsækkene. Især lige efter hårfjerning.

Først publiceret: tirsdag 24. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. september 2021 kl. 17:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.