20.000 har nu søgt: Især håndværkere og slagteriarbejdere søger Tidlig Pension

Knap 20.000 personer har ansøgt om ret til Tidlig Pension (Arne-pension). Medlemmer af 3F og NNF søger mest. Se tabel med tal fra alle a-kasser.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Tidlig pension giver mulighed for at trække sig tilbage før din folkepensionsalder, hvis du er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft et langt arbejdsliv.

De første personer, som opnår ret til tidlig pension, kan overgå til ordningen ved årsskiftet.

Indtil den 14. september 2021 har 19.686 personer søgt om ret til tidlig pension.

En ny detaljeret opgørelse af ansøgninger fra august måned, fordelt på a-kasser, viser, at der er relativt flest ansøgere fra 3F og Fødevareforbundet NNF. Til sammenligning er der relativt færrest ansøgere fra Akademikernes a-kasse og Magistrenes a-kasse.

Godt halvdelen er medlem af enten 3F, HK eller FOA.

90 procent af ansøgerne er medlem af en a-kasse.

54 procent af ansøgerne er mænd og 46 procent er kvinder.

Andelen af medlemmer pr. a-kasse, som har nået alderen, hvor de har ret til at søge om Tidlig Pension:

Ministeren er tilfreds

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

”Det glæder mig, at borgere med meget lange arbejdsliv inden længe kan gå på tidlig pension. Aftalen vil gøre en forskel for tusindvis af borgere, som kan få nogle gode seniorår, inden de er slidt helt ned.”

” Jeg kan konstatere, at andelsmæssigt er flest ansøgere fra fx håndværkere og slagteriarbejdere, som ofte er begyndt tidligt på arbejdsmarkedet og ofte har haft hårde arbejdsliv. Jeg er godt tilfreds med, at modellen ikke er målrettet folk som mig selv, med en lang uddannelse og meget stillesiddende arbejde bag en skærm.”

Ret til Tidlig Pension

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. Ancienniteten bliver opgjort ved 61 år. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.

Udbetaling Danmark behandler ansøgningerne om ret til tidlig pension, og ansøgerens anciennitet på arbejdsmarkedet beregnes ved at trække på oplysninger fra offentlige systemer og registre. Ansøgere kan selv supplere med egen dokumentation for blandt andet perioder på arbejdsmarkedet, som kan tælle med i beregningen af anciennitet. Det kan være relevant i tilfælde, hvor der ikke findes registeroplysninger, eller hvis man ønsker at korrigere de oplysninger, som indgår i opgørelsen fra Udbetaling Danmark.

I den seneste opgørelse af det samlede antal ansøgninger, som Udbetaling Danmark har behandlet, har ca. 33 pct. opnået den maksimale ret til tidlig pension.

Først publiceret: mandag 20. september 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:19