Karin Palshøj og Gitte Redder har skrevet en bog om det store arbejde i udlandet, som dronningen og kronprinsparret gør.

Vind royal bog: “Kongehuset – på arbejde for Danmark”

Dronningen har både sovet i formand Maos seng, fået skældud af Sovjetunionens præsident Podgornij og haft Fidel Castro til bordherrer. Den nye bog om kongehusets arbejde i udlandet er spækket med anekdoter og historier fra 50 års arbejde for Danmark.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Gennem 50 år har dronning Margrethe rejst verden tynd på statsbesøg og rejser. I den nye bog “Kongehuset – På arbejde for Danmark”, får læserne et indblik i hvordan  dronningen og kronprinsparret bidrager til at sætte danske værdier som demokrati, frihed og bæredygtighed på verdenskortet.

Samtidig fletter de to forfattere, Karin Palshøj og Gitte Redder et halvt århundredes verdenshistorie sammen med dronningens 50 år på den danske trone.

Dronningen og Kronprinsparret udtaler sig til bogen om deres arbejde for Danmark, og bogen indeholder en række unikke illustrationer fra rejserne. Blandt andet den unge tronfølger Margrethes tegninger fra den store rejse til Asien i 1963 og programmer fra statsbesøg til Sverige, Australien og Japan.

En stolt dronning

Karin Palshøj og Gitte Redder har tidligere skrevet biografier om kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Nu stiller de skarpt på det arbejdet dronningen og kronprinsparret gør på statsbesøgene.

-Det har altid været med glæde og stolthed at jeg har repræsenteret dansk erhvervsliv og dansk kulturliv, siger dronningen i bogen.

-De kongelige har et travlt program på disse rejser. Det er jo mange taler, spadestik og møder, der skal holdes, fortæller den ene forfatter, Gitte Redder, og giver et eksempel på hvordan verdenen har forandret i de 50 år dronningen har været regent:

-Da dronningen tiltrådte som regent og begyndte at tage på statsbesøg, kunne der deltage 10-15 danske erhvervsledere i besøget, mens der i dag er mellem 100 og 165 erhvervsledere med i følget på rejserne.

De moderne statsbesøg er også meget mere pakket med arrangementer og strømlinet i forhold til statsbesøgene i 70’erne og 80’erne, hvor pressefolkene ofte boede på samme hotel som regentparret og iblandt kunne mødes ved poolen eller i hotellets bar.

Sov i Maos seng

I bogen fortæller forfatterne mange anekdoter om statsbesøgene. Den ene stammer fra 1979, hvor dronning Margrethe var på sit første statsbesøg i Kina et par år efter formand Maos død. Dronningen var den første vestlige monark, der besøgte folkerepublikken Kina, og man var lidt i tvivl om hvor man skulle indkvartere dronningen og prins Henrik. Det endte med, at de boede i flere dage på den afdøde ”Store Rorgængers” pragtvilla og endda sov i hans seng. Efterfølgende fortalte prins Henrik, at formand Maos lille røde ikke lå på natbordet.

Og så skulle vi hilse og sige, at da dronningen besøge Kina igen 35 år efter, var det iøvrigt slut med at sove i formand Maos seng.

Dronningen har gennem årene mødt statsledere som Indira Gandhi, Nelson Mandela, Angela Merkel og Barack Obama, fået skældud af Sovjetunionens præsident Podgornij, ligesom hun har haft Fidel Castro som bordherre og været i audiens hos pave Benedikt 16. i Vatikanet.

En lang række udenlandske præsidenter, udenrigsministre, ambassadører, kulturpersoner og topchefer fortæller i bogen om deres personlige betragtninger og anekdoter fra rejser med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Vind bogen

“Kongehuset – på arbejde med Danmark” udkommer 5. november og koster 300 kroner.

Forlaget Lindhardt og Ringhof udlodder sammen med Faglige Seniorer to eksemplarer af “kongehuset – på arbejde med Danmark”.

Vinderne udtrækkes den 17. november 2021.

Vindere er Bjarne Bang Troelsen, Aalborg SØ og Britt Kaimer, Jyderup.

Først publiceret: fredag 22. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:40