Snup en dans en gang imellem. Det er god motion.

Sådan får du nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Gør det til en vane at stå på tæer, mens du tager opvasken, skru op for musikken, og tag en hurtig dans, eller gå en tur til et nyt sted med familien.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Bevægelse er meget mere end en svedig time i fitnesscentret eller en løbetur i det fri. For alt tæller nemlig med i kroppens regnskab. Lige fra støvsugning til leg med børnebørnene.

Ifølge Karin Ingemann, som er udviklingschef hos DGI, er der endeløse måder at få lidt mere bevægelse ind i dagligdagen – uden at det behøver at være uoverskueligt.

“Vi skal huske at se på hverdagstingene som bevægelse,” siger Karin Ingemann og fortsætter:

“Det kan være at gå ud med skraldet eller parkere bilen længere væk, så man får 100 skridt mere på kontoen. Så kan man lige gå den tand længere, og i morgen bliver det måske 200 skridt mere og 300 i overmorgen.”

Drop indkøbsvognen – tag en kurv

Du kan også prøve at integrere små vaner i forbindelse med de ting, du alligevel skal have ordnet.

“Det kan være at stå på tæer, når du vasker op eller skræller kartofler. Eller du kan lave en squat, mens du børster tænder,” foreslår hun.

Det kan også være, at du skal gå ned med skraldet hver dag – og løbe op ad trappen igen.

Eller du kan droppe indkøbsvognen og bære på en kurv i stedet. Det hele tæller med.

Det er også en god vane at stå op, når du kan, i stedet for per automatik at sidde ned. Du kan indimellem hæve bordet på arbejdet. Eller du kan stå, mens du ser fjernsyn eller taler i telefon.

Går tur med hunden

Bjarne Ibsen er professor på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet og står i spidsen for forskningsprojektet “Danmark i bevægelse”.

Her har forskerne undersøgt bevægelsesvanerne blandt 163.000 unge og voksne.

“Gåtur med hunden er den aktivitet, som flest dyrker hver dag. Og det er jo ikke for at være sunde, men fordi hunden har glæde af at få rørt sig – og så har de det måske også selv,” siger Bjarne Ibsen.

Derudover har forskerne kunnet se, at der bliver dyrket et væld af forskellige former for hverdagsbevægelse – som hver især måske kun bliver dyrket af et fåtal.

Det er alt fra havearbejde og vinterbadning til roning og gymnastik.

Fej derhjemme – i stedet for fitness

Hverken Bjarne Ibsen eller Karin Ingemann er modstandere af, at man tager en tur i fitness. Men hvis man nu ikke lige kan komme afsted i dag, så bruger Karin Ingemann selv et trick, hvor hun laver en aftale med sig selv:

“Så har jeg i stedet tid til at feje eller rive derhjemme. Så kan man alligevel få noget bevægelse ind,” siger hun.

Det giver også point på kropskontoen at luge ukrudt i haven.

“Selvfølgelig er det godt at gå til holdsport eller andet. Men det vigtigste er at få gang i kroppen, og så får man lyst til mere og mere,” siger Karin Ingemann.

Først publiceret: mandag 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:44