Personerne bag Facebookgruppen med ministrene på flankerne – Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Facebookgruppe møder ministre: Slut med partner-modregning

Ministre møder talsmænd fra Facebookside, der kæmper for at fjerne regel om, at partners indtægt giver fradrag i pension og andre ydelser. Regeringen har forslag klar - men bliver modarbejdet af borgerlige partier.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Flyttemand Jacob Nielsen fra Sorø har skadet ryggen på arbejde og er i dag førtidspensionist. Men han får ikke fuld ydelse, fordi han er gift, og hans ægtefælle har et job og en indtægt.

Nu er der udsigt til, at det ændrer sig. Regeringen har for et par uger siden indgået et forlig med et flertal om at afskaffe modregningsreglerne for arbejdsindkomst. Det skal også gælde for folkepensionister.

Nu har 47-årige Jacob Nielsen fortalt to ministre om, hvad han synes om ændringen. Han er talsmand for Facebookgruppen ”Total Afskaffelse af Gensidig Forsørgerpligt”.

Borgerforslag forkastet

Folketinget behandlede for lidt over to år siden et borgerforslag om ”fjernelse af gensidig forsørgerpligt for alle”.

Over 70.000 borgere havde skrevet under, og når der er flere end 50.000, har Folketinget forpligtet sig til at behandle dem. Men et flertal på Christiansborg afviste dengang borgerforslaget.

Talsmand Jacob Nielsen fra Facebookgruppen om afskaffelse af gensidig forsørgerpligt siger, at der nok var noget juridisk med forslaget dengang, som gav forstyrrelser. Men gruppen har fortsat presset, og nu er der med det nye forlig sket et ryk.

Se Borgerforslaget fra 2019 HER

Se Folketingets behandling af borgerforslaget HER

Den har over 62.000 følgere. Både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og skatteminister Morten Bødskov mødtes for nogle dage siden med repræsentanter for Facebookgruppen.

”Det var et godt møde. Forliget om at afskaffe modregning af arbejdsindtægt løser en væsentlig del af de problemer, som vi har peget på i 2 1/2 år,” siger Jacob Nielsen.

Fare for forsinkelse

Efter forligsteksten skal ændringen træde i kraft om knap 11 måneder, den 1. januar 2023. Men flere borgerlige partier truer med at blokere for forliget.

Det kan de gøre, fordi de tidligere har været med til at indgå andre aftaler, som gælder frem til næste valg. Dermed risikerer afskaffelsen af modregningen at blive udsat.

”Det er irriterende. De allerfleste politikere i Folketinget er grundlæggende enige om, at det vil være godt at afskaffe modregningen. Det gælder både dem, der er med i det nye forlig og andre. Derfor er det ærgerligt, at ændringen skal blandes ind i det partipolitiske spil,” siger Jakob Nielsen.

Til gavn for mange

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortæller, at afskaffelsen af modregningsreglerne for partnerens arbejdsindkomst skønnes at hjælpe samlet omkring 100.000 pensionister. Det er den ene del af det nye forlig.

”Desuden bliver cirka 50.000 folkepensionister i dag modregnet på grund af egen arbejdsindkomst. Regeringen og et flertal i Folketinget er med aftalen forrige uge klar til at afskaffe det hurtigst muligt. Det er mig en gåde, hvorfor de blå partier i forliget vil stille sig på bagbenene og tage alle disse mennesker som gidsler,” kritiserer Peter Hummelgaard.

Gør en stor forskel

Beskæftigelsesministeren synes også, at det var et godt møde med personerne bag Facebookgruppen.

”Jeg er glad for at høre, at vores nye aftale kan gøre en stor forskel for rigtig mange borgere. Vi har brug for, at alle dem, der kan og vil, bidrager på arbejdsmarkedet. Det gælder også pensionister, hvis de har mulighed for at give en ekstra hånd med.”

Aftalen betyder, at pensionister ikke bliver ramt af modregning, hvis de selv eller deres ægtefælle har en arbejdsindtægt. Det er noget, som mange længe har efterlyst. Og man skal ikke straffes økonomisk for at tage en ekstra tørn,” fastslår Peter Hummelgaard.

Hvad mener du?

Hvad mener du? Er du enig i, at reglen om, at partners indtægt modregnes i pension og andre ydelser skal fjernes?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: fredag 4. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og