Alt for mange seniorer søger og søger job, men kommer aldrig til jobsamtale.

Snart bliver det forbudt at spørge om din alder

Ny lov er på vej, som gør det ulovligt for arbejdsgivere at spørge til din alder, når du søger et job.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Som reglerne er i dag, må en arbejdsgiver ikke forskelsbehandle lønmodtagere eller ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår på grund alder.

Men en arbejdsgiver må gerne anmode ansøgere om at oplyse deres alder i forbindelse med rekruttering. Ofte kan man slet ikke søge et job uden at oplyse alder, fordi det foregår i en digital blanket, hvor fødselsdato skal udfyldes, for at man kan sende blanketten.

Men desværre bruger nogle arbejdsgivere fødselsdatoen til automatisk at sortere seniorer fra, inden de ser på deres ansøgning.

Ny lov sætter en stopper for spørgsmål om alder

Den nye lov betyder, at en arbejdsgiver ikke må anmode om oplysninger om en ansøgers alder i forbindelse med rekruttering. Det gælder både i jobansøgning og i elektroniske rekrutteringssystemer. De nye regler vil betyde, at felter om alder og fødselsdato i rekrutteringssystemer skal fjernes.

Loven træder i kraft den 1. juli 2022.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

“Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at seniorer føler sig diskrimineret og oplever at blive valgt fra udelukkende på grund af deres alder. Det er ikke bare ulovligt, det er også tudetosset i en situation, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft. Seniorer er ofte en meget stærk arbejdsressource, som har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg er med på, at det her forbud ikke gør det alene, men det er med til at sende et stærkt signal. Med lovgivningen vil vi undgå, at arbejdsgiverne frasorterer i bunken af ansøgninger blot ved et kig på fødselsdatoen, inden den er læst, og man rent faktisk har taget stilling til ansøgerens kompetencer.”

Først publiceret: tirsdag 8. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.