Hver 4. HK’er over 50 år har oplevet aldersdiskrimination

24 % af HK Privats medlemmer over 50 år er blevet diskrimineret på grund af deres alder i forbindelse med jobsøgning, viser ny undersøgelse.

Senest opdateret: mandag 15. november 2021

I en ny Epinion-undersøgelse blandt 1.220 medlemmer af HK Privat bekræftes nu problemet med aldersdiskrimination.

82 % svarer ja til, at de tror, der foregår aldersdiskrimination i ansættelsesprocessen på det danske arbejdsmarked, heraf svarer 58 %, at de tror, det sker i ’høj’ eller ’meget høj grad’.

Undersøgelsen viser også, at mange medlemmer selv har mærket konsekvensen på egen krop. 24 % af de 514 medlemmer over 50 år, der har deltaget i undersøgelsen, svarer at de selv er blevet diskrimineret på grund af deres alder i forbindelse med jobsøgning.

Virksomhederne efterlyser arbejdskraft

Samtidig med at seniorerne bliver valgt fra, efterlyser mange arbejdsgivere arbejdskraft. Det har fået FH og en række forbund til at pege på, at der er nok af ledige seniorer at tage af.

18.000 ledige over 55 år søger lige nu job.

I den trepartsaftale, der blev indgået i oktober måned, er det aftalt, at få flere seniorer tilbage på arbejdsmarkedet blandt andet ved at forbyde screene for alder.

Arbejdsgiverne har et ansvar

Formand for HK Privat Simon Tøgern peger på, at arbejdsgiverne har et ansvar:

“Arbejdsgiverne er nødt til at forstå, at arbejdspladserne skal fyldes med forskellige medarbejdere og afspejle det omgivende samfund. De arbejdspladser, der gør det, er også de bedste. For at få det til at ske må både tillidsvalgte og medarbejdere i al almindelighed rejse diskussionen i virksomhederne og sætte spørgsmålstegn ved, hvem det er, der bliver rekrutteret? Er det igen nogen, der ligner os selv?,” siger  Simon Tøgern.

I undersøgelsen svarer 11 % af medlemmerne ja til, at de har kendskab til, at deres egen virksomhed bevidst eller ubevidst har frasorteret en ansøger + 50 år.

 

Først publiceret: mandag 15. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 15. november 2021 kl. 16:27