Bedragerne er gået efter især ældre personer i Jylland og på Sjælland.

Politiet: Mænd bedrog ældre for 7 millioner kroner

Ældre lokket til at udlevere bank- og ID-oplysninger. Syv unge mænd anholdt.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Politiet i Østjylland har anholdt syv mænd i alderen 17-34 år.

De er sigtet for et stort antal bedrageriforhold overfor primært ældre medborgere, som gerningsmændene uberettiget har fået til at overføre penge eller udlevere bankoplysninger.

Anholdelserne er sket efter ransagninger i det vestlige Aarhus på fem forskellige adresser.

380 anmeldelser

Aktionen var kulminationen på en omfattende efterforskning, der har omfattet mere end 380 anmeldelser vedrørende såkaldt ”vishing”, som er en form for bedrageri, hvor gerningsmænd lokker forurettede til at udlevere bank- og ID-oplysninger, som efterfølgende misbruges.

Forholdene er begået primært mod ældre borgere i flere politikredse i Jylland og på Sjælland.

“Efterforskningen har afdækket rigtig mange bedrageriforhold, som vi mistænker de sigtede for at stå bag, og vores foreløbige vurdering er, at de har bedraget de ældre medborgere for mere end syv millioner kroner,” siger politiinspektør Brian Voss Olsen, Østjyllands Politi.

Sådan foregik bedraget

Fremgangsmåden har stort set været den samme hver gang.

  • Borgerne er blevet ringet op af en gerningsmand, der har udgivet sig for at være fra vedkommendes bank eller fra Nets.
  • Borgeren har fået at vide, at der har været nogle uregelmæssigheder, eller at der er foretaget køb fra hans eller hendes bankkonto, og det derfor er vigtigt hurtigt at få det bragt i orden.
  • På den måde har svindlerne narret borgerne til at udlevere bankoplysninger, godkende overførsler af penge eller køb af varer i den tro, at vedkommende i den anden ende af røret ville hjælpe med at få rettet op på problemerne.

Politiet: Alvorligt

”Vi ser meget alvorligt på denne form for økonomisk kriminalitet overfor primært ældre medborgere, og vi er derfor tilfredse med, at vi med dagens anholdelser har forhindret, at flere ældre bliver udsat for lignende forhold, samt at gerningsmændene vil blive strafferetsligt undersøgt i forhold til de mange forhold,” siger Brian Voss Olsen.

Østjyllands Politi advarer på det kraftigste imod, at man giver sine bank- eller personoplysninger telefonisk, uanset hvem der ringer. Er man i tvivl, skal man altid kontakte sin bank.

Svindel på telefonen

Telefonnumrene bag fupopkald kan være svære at genkende som svindelnumre. De kan nemlig både være hemmelige numre, have dansk område-kode og ligne de numre, som danske virksomheder har.

Tager du telefonen, kan du spotte en svindler på:

  • Opkaldet handler om at få personlige oplysninger ud af dig
  • Personen påstår, at han vil hjælpe dig med din computer eller at du har problemer for eksempel med dit betalingskort.
  • Svindleren vil ofte forsøge at skræmme dig til at udlevere dine oplysninger.

Udlever ALDRIG personlige oplysninger til personer, du ikke kender eller har en aftale med.

 

Først publiceret: torsdag 9. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:43