Papirguirlander eller glaskugler? Gå efter klimavenlig julepynt

Senest opdateret: mandag 7. november 2022

Vil du have klimaet med i overvejelserne, når der skal laves julepynt, kan du for eksempel kigge på, om du har gavepapir liggende, som du kan lave pynt af.
Der skal handles flotte gaver, spises god mad og danses om et strålende juletræ.

Juletiden er snart over os, og den kan hurtig blive en kæmpe forbrugsfest, som sætter sit aftryk på klimaet.

Det gælder også, når det kommer til julepynten, hvor vi har mulighed for at gå amok i skinnende glaskugler, søde nisser og flotte engle, der kan lyse vinduerne op.

– Stort set alt, hvad vi bruger og laver, kræver energi, og derfor CO2-udledninger, siger Thomas Nord-Larsen, der er seniorforsker hos Københavns Universitets Sektion for Skov, Natur og Biomasse.

Han har flere råd til, hvad du kan gøre og bør holde dig fra, hvis du ønsker at gå efter klimavenlig julepynt.

For det første kan du med ro i sindet bruge papir. Det er nemlig et forholdsvist klimavenligt materiale, fordi det kommer fra træ.

Derudover kommer der ikke de store fossile udledninger i forbindelse med papirproduktionen.

– Vores papir kommer langt overvejende fra skandinavisk træ, og det vil populært sige, at der bliver plantet lige så meget, som der bliver fældet. Så skoven genoptager det CO2, der bliver udledt, siger Thomas Nord-Larsen og forklarer også, at du også kan bruge pap uden dårlig samvittighed.

Seniorforskeren opfordrer også til, at du generelt genbruger, hvis du for eksempel har gavepapir liggende, som kan laves til pynt, der kan bruges mange år frem, siger han.

– Når vi bruger papir fra tidligere år og laver julehjerter af det, skal der ikke produceres nyt papir, og så kommer der ikke nye CO2-udledninger.

Du kan også høre familiemedlemmer, om de har pynt liggende, som du må bruge.

– Det kan også i sig selv være hyggeligt, at man samler lidt pynt sammen fra sin bedstemors juletræ, eller hvis mor og far har noget liggende, som de ikke får sat på deres juletræ, siger seniorforskeren.

Du kan også gå ned i en genbrugsbutik og udforske, hvad den har at tilbyde af julepynt, som du selv kan genbruge i flere julesæsoner.

Men når det kommer til, hvad der ikke er specielt godt for klimaet, peger Thomas Nord-Larsen på glaskugler.

De består nemlig af silikater, der skal varmes op til meget høje temperaturer. Og her bruges der typisk naturgas.

Heller ikke metaller er særlig klimavenlige.

– De skal udvindes fra malm, smeltes om og bliver udhamret, indtil de bliver til den tråd, der kan forme stjernen på juletræet, siger Thomas Nord-Larsen og forklarer samtidig, at metaller også kan være messing eller sølv- og kobbertråd.

 

Du kan uden dårlig samvittighed benytte dig af papir, hvis du også tænker på klimaet, når det kommer til julepynten. Til gengæld er glaskugler knap så klimavenlige, siger Thomas Nord-Larsen, der er seniorforsker hos Københavns Universitets Sektion for Skov, Natur og Biomasse. (Arkivfoto). – Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
– Det grundlæggende problem er, at vi er blevet flere mennesker, og at mange af de mennesker, ligesom os selv, godt kan lide at forbruge, siger seniorforsker Thomas Nord-Larsen.

Plast eller det traditionelle juletræ?

* Juletræet er ikke et klimavenligt produkt, da det typisk både har fået gødning og er blevet beskåret, så det står flot, når vi køber det.

* Måske har du overvejet at investere i et plasttræ for at være mere klimavenlig. Om det er klimavenlig afhænger dog sandsynligvis af, hvor mange gange træet kan genbruges.

* Du kan også prøve at undersøge, om du selv kan lave eller købe et træ af bioplast.

* Ved økologiske juletræer bruges der typisk organisk gødning i stedet for kunstgødning. Det kan betyde, at der bliver udledt mindre CO2. Der er dog ikke den store forskel i forhold til et konventionelt juletræ.

* Juletræet klimabelastning er dog minimal set i forhold de mange gaver, der købes.

Kilde: seniorforsker Thomas Nord-Larsen.

 

Først publiceret: mandag 7. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. november 2022 kl. 15:41

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.