Du skal gå til lægen og blive undersøgt, hvis du døjer med forstoppelse og rådene omkring kost, væske og motion ikke hjælper.

Motion og fibre kan hjælpe: Undgå forstoppelse med disse råd

Du kan selv gøre flere ting for at forebygge en forstoppelse. Blandt andet skal du ikke tøve med at gå på toilettet, når kroppen fortæller dig det.

Senest opdateret: mandag 14. november 2022

Selv om toiletbesøget burde være en let og overkommelig oplevelse, så kan det opleves som lige modsat, hvis du døjer med forstoppelse.

“Man skal ikke gå med forstoppelse. For måske bliver man ikke lige dødssyg, men vi har med mennesker at gøre, der ikke er i trivsel,” siger Gerd Johnsen.

Hun er specialsygeplejerske og medforfatter til bogen “Fra ende til anden – bogen til dig med afføringsproblemer”.

Hvor hurtig er din tarm? Tjek det med majs

* Døjer du med et afføringsproblem som for eksempel forstoppelse eller ufrivillig afføring, er det vigtigt, at du kender din tarmpassagetid, når der skal vælges mulige løsninger.

* Tarmpassagetid er den tid, der går, fra du spiser, til at resterne kommer ud som afføring. Den kan du finde ved at bruge majsprøven.

* Her skal du spise to spiseskefulde hele kogte majs. Du skal synke dem hele.

* Skriv tidspunktet for indtagelsen ned.

* Inden du skal af med afføring, skal du lægge store, klare plastikposer ned i toilettet. Herefter skal du tjekke afføringsposen for majs.

* Når du ser majs, skriver du tidspunktet ned. Herefter tjekker du, hvornår du indtog majsen, og dermed har du din passagetid i timer.

* Der er store forskelle på menneskers tarmpassagetid. Normalområdet er omkring ét til to døgn. Men for en del mennesker er det normalt med en passagetid på tolv timer og for andre tre døgn.

Kilde: Specialsygeplejerske Gerd Johnsens hjemmeside.

“Man er forstoppet, hvis man skal presse meget og ikke føler sig tømt,” siger Gerd Johnsen.

Godt med fibre

Har du en normal tarm, er der flere ting, du kan gøre for at undgå at blive forstoppet.

Det forklarer Dennis Raahave, som er seniorforsker og speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme.

For eksempel skal du ikke være bange for at fylde indkøbskurven med diverse grøntsager. De indeholder nemlig gode fibre.

Bevægelse i tarmene

Ifølge Dennis Raahave skal halvdelen af middagstallerkenen bestå af grøntsager. Derudover skal den ene fjerdedel bestå af kulhydrater, og den sidste af for eksempel kød, fisk eller fjerkræ.

“Det er vist i flere videnskabelige undersøgelser, at øget fibertilførsel øger tarm-bevægeligheden især ned igennem tyk- og endetarmen, så afføringen er under konstant bevægelse. Og dermed undgår man forstoppelse,” siger speciallægen, der også er medforfatter til bogen “Den skjulte forstoppelse – få styr på dine tarme”.

Ned og ud

Han forklarer også, at det er tyktarmen, der skal bevæge afføringen videre ned til endetarmen. Og mange med forstoppelse har en tyktarm, der fungerer for langsomt.

Vil du forebygge dette, skal du også drikke rigeligt. Her tæller letflydende væsker som for eksempel vand, te eller kaffe.

Tarmsystemet bliver nemlig sat i gang, når der kommer væske ned i mavesækken, forklarer Dennis Raahave.

Løb har god effekt

Han anbefaler også, at du bevæger dig en halv time dagligt. Her har særligt løb en god effekt.

“Den stimulation, som løbebump giver, vil gøre, at tarmen bevæger sig bedre,” siger han.

Lyt til kroppen

Endelig skal du også lytte til kroppen, når den signalerer, at det er tid til et toiletbesøg. For hvis du i stedet forsøger at holde dig, vil den før eller senere stoppe med at sende signaler, om at du skal gå på toilettet.

“Resultatet er, at man ikke får nogen fornemmelse af, hvornår man skal på toilettet. Det kan føre til forstoppelse,” siger Dennis Raahave.

Han understreger samtidig, at du skal gå til lægen og blive undersøgt, hvis du døjer med forstoppelse og rådene omkring kost, væske og motion ikke hjælper.

Først publiceret: mandag 14. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. november 2022 kl. 10:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.